Makeaa pöytään

Hedelmä kuin karkki – banaanista saat kätevästi energiaa

Banaanin suosion takana on edullisuus, monipuoliset käyttömahdollisuudet ja tietenkin maku. Pehmeä, mieto ja makea hedelmä maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin.

14.4.2025 Voi hyvin

1 Banaania viljellään päiväntasaajan molemmin puolin. Meille ne tulevat Keski- ja Etelä-Amerikasta. Banaani kasvaa terttuina palmua muistuttavassa ruohokasvissa. Syöntibanaanilajikkeista suosituin on Cavendish. Kasvitieteellisessä mielessä banaani ei ole hedelmä vaan marja.

2 Banaanit korjataan raakana, pakataan muovipusseissa pahvilaatikoihin ja kuljetetaan maailman markkinoille rahtilaivoilla. Ennen kaupan hedelmätiskiin päätymistä banaanit kypsytetään tarkasti valvotuissa oloissa banaanikypsyttämöissä.

3 Banaani on muita hedelmiä energiapitoisempi. Sen kalorit (noin 100 kcal/100 g) tulevat hiilihydraateista, mutta banaani sisältää myös kuitua, kaliumia ja hieman C- ja B6-vitamiineja.

4 Kypsyessään banaanin tärkkelys muuttuu sokeriksi, kuori ohenee, ja sen väri vaihtuu vihreästä keltaiseksi ja lopulta ruskeaksi. Useimmat pitävät ruskeapilkkuisia banaaneja herkullisimpina. Jos banaani uhkaa kypsyä liikaa, kuori se ja pakasta paloina.

5 Luonnon omassa pakkauksessaan banaani on kätevästi mukaan otettava välipala. Se sopii niin aamiaisjogurttiin, smoothieihin ja hedelmäsalaattiin kuin kakku-, lettu- ja muffinitaikinaan. Kiinalaisravintolan klassikkojälkkäri on friteeratut banaanit jäätelön kera, mutta banaanit voi myös grillata tai paistaa.

Paistetut banaanit

hopeanvärisella lautasella paistettuja banaaneja
Tuttu välipalaeväs banaani muuntuu jälkiruokaherkuksi, kun sen paistaa pannulla ja tarjoaa makeanmausteisen kastikkeen ja jäätelön kera

4 ANNOSTA, valmistusaika 15 minuuttia | GLUTEENITON, VEGAANINEN

2 banaania

2 rkl vegaanista margariinia

½ dl tummaa siirappia

½ dl appelsiinitäysmehua

½ tl kanelia

½ tl kardemummaa

Lisäksi:

vegaanista jäätelöä

½ dl mantelilastuja paahdettuna

  1. banaanit ja halkaise ne pitkittäin.
  2. Kuumenna rasva paistinpannulla ja nosta banaanit pannuun leikkuupinta alaspäin. Paista kauniin ruskeiksi. Jos banaanit ovat kiinteitä, voit paistaa ne myös toiselta puolelta. Siirrä banaanit paistolastalla tarjoilulautaselle.
  3. Lisää pannulle siirappi ja appelsiinimehu sekä kaneli ja kardemumma. Anna kiehua hetken aikaa. Kaada kastike banaaneille tai tarjoa se erikseen.
  4. Tarjoa lämpimät banaanit jäätelön kanssa. Viimeistele paahdetuilla mantelilastuilla.

Juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 2/2027.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt