Terve.fi

Astma ja allergiat jylläävät liiallisen puhtauden takia

Astma ja allergiat jylläävät liiallisen puhtauden takia
Tutkimuksen mukaan suomalaislapset elävät liian puhtaassa ympäristössä. Lue, mitä haittaa siitä voi olla.
Julkaistu: 9.5.2016

Teorian mukaan allergioiden, astman ja muiden vastustuskykyyn liittyvien sairauksien lisääntyminen johtuu siitä, että ihmiset ovat liian puhtaita. Nyt tutkijat uskovat löytäneensä todisteita tälle teorialle, uutisoi Time.

Ihmiset elävät nykyään paljon puhtaammassa ympäristössä kuin esimerkiksi keskiajalla – kiitos viemäröinnin, vedenpuhdistamoiden, saippuoiden ja desinfiointiaineiden. Edellä mainittujen ansiosta mikrobeille altistuminen on nykypäivänä vähäisempää kuin koskaan aiemmin.

Hygieniahypoteesi

Niin kutsutun hygieniahypoteesin kannattajat ovat kuitenkin sitä mieltä, että liiallinen puhtaus muuttaa ihmisen sisällä eläviä bakteereja, mikä tekee ihmisistä alttiimpia allergioille, astmalle ja muille vastustuskyvyn sairauksille.

Cell-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on löydetty todisteita sille, että liika puhtaus todella saattaa olla haitaksi ihmiselle, ja se voi lisätä myös diabeteksen esiintyvyyttä. Tulokset osoittavat, että sillä, millaisessa ympäristössä lapset kasvavat ja millaisille mikrobeille he altistuvat, on suuri vaikutus siihen, millaisia bakteereja näiden lasten elimistössä elää. Elimistön bakteerit taas vaikuttavat tiettyjen sairauksien riskiin.

Erilaiset bakteerikannat

Tommie Vatasen johtama MIT:n Broad Instituten ja Harvardin tutkijaryhmä havaitsi, että Venäjän maalaisalueella syntyneiden vauvojen vatsabakteerit olivat merkittäväst erilaisia kuin niillä vauvoilla, jotka syntyivät kaupunkimaisempiin olosuhteisiin Suomessa ja Virossa.

Venäjän vauvoilla bakteerien hallitsevat sivutuotteet olivat peräisin bifido- tai E. coli -bakteereista, kun taas Suomen vauvoilla ne edustivat enemmän bakteroidi-kantaa. Virolaisilla vauvoilla havaittiin näitä kumpaakin, sillä tällä alueella ekonominen tilanne on kehittymässä vähitellen maataloudesta kaupunkimaisiin oloihin.

Venäläislapsilla vähemmän diabetesta

Tutkijat huomasivat myös, että vatsabakteerien erilaisuus korreloi ykköstyypin diabeteksen esiintyvyyden kanssa. Tautia havaittiin enemmän suomalaisilla vauvoilla ja vähiten venäläisillä vauvoilla.

– Tiedämme venäläisten lasten elävän maatiloilla tai niiden lähellä, joten he ovat altistuneet suurelle määrälle mikrobeja. Suomalaislapset taas elävät hyvin puhtaassa ympäristössä ja viettävät ison osan ajastaan betoniviidakoissa, eivätkä he siksi altistu niin monille mikrobeille, selittää vanhempi tutkija Ramnik Xavier Broad Institutesta.

Aiemmissa tutkimuksissa altistuminen maan ja maalaisympäristön bakteereille on yhdistetty korkeampaan rasvahappojen tuotantoon, mikä taas voi auttaa taistelemaan hengitystiesairauksia aiheuttavia ja aineenvaihduntaan vaikuttavia patogeenejä vastaan. Parhaillaan tutkijat yrittävät selvittää, millaisia probiootteja esimerkiksi suomalaislapsille pitäisi antaa, jotta ykköstyypin diabetesta voitaisiin ehkäistä.

Lähde: Time

2 kommenttia