Hyvinvointi

Ärtyisä puoliso pilaa perhe-elämän

Mitä tehdä, kun puoliso valittaa ja hermostuu jatkuvasti? Lukija kysyy, psykologi Ilona Rauhala vastaa.

Teksti Ilona Rauhala
Kuvat Satu Kemppainen
31.5.2019

"Mieheni on usein kireä ja äksy. Hän ei osaa ottaa rennosti omia asioitaan, arkea eikä lastenkasvatusta. Hän hermostuu herkästi ja puhuu minulle ja ­pojallemme äkäisesti ja rumasti.

Olemme pojan kanssa herkkiä, iloisia ja hyväntuulisia ihmisiä.

Puoliso on huono saamaan aikaan asioita. Puhuu ja tahtoo mutta ei toimi. Hän valittaa ja arvostelee.

Minusta hänen pitäisi opetella kiitollisuutta ja elämään hetkessä.

Hän on minulle rakas ja tärkeä ihminen, mutta olen huolissani jaksamisestani. Kielteisyys ja nipotus syövät energiaani.

Toivon sydämestäni, että hän löytäisi tyytyväisyyttä ja onnea elämäänsä. Miten voisin auttaa häntä?"

Psykologi Ilona Rauhala vastaa: 

Olisi helppoa antaa vastaus, jos miehesi ei olisi sinulle enää tärkeä. Tunnet kuitenkin monenlaisia tunteita häntä kohtaan: välittämistä, rakkautta ja ­pahaa mieltä. Kohdistat häneen myös odotuksia siitä, miten hänen pitäisi oppia kiitollisuutta.

Olet oikeassa siinä, että sinun tehtäväsi on ensisijaisesti pitää huolta omasta jaksamisestasi. Niin voit olla hyvä äiti ja muutenkin elää hyvällä mielellä.

Olet pulassa, jos annat kumppanisi huono­tuulisuuden viedä mukanaan. Hyvä, että olet havahtunut asiaan!

Näin lisäät kiitollisuutta elämääsi!

Kerro miehellesi, miltä hänen asenteensa tuntuu ja mitä se tekee sinulle. Rohkaise myös poikaasi ilmaisemaan tunteensa isälleen. Kun puolisosi käyttäytyy huonosti, vedä rajasi selkeästi. Sano, ettei sinulle sovi, että hän räyhää ja äksyilee teille.

Harjoittele tätä vaikka yhdessä ystäväsi kanssa tai peilin edessä. On tärkeää, että valmistaudut ja otat sanojesi tueksi voiman tunnetta, tahtoa ja koko kehosi. Näin teet selväksi, että olet tinkimätön etkä anele uhrina.

Vaikka miehesi hermostuisi, älä lipeä kannastasi. Jatka viestisi toistamista. Sano, ettei sinulle sovi, että hän myrkyttää kotinne ilmapiiriä äksyilemisellä. Sano, ettet halua elää kodissa, jonka ilmapiiri on kielteinen. 

Hallitse stressiäsi, ohjaa ajatteluasi.

Todennäköisesti joudut toistamaan tätä. Et saa luovuttaa. Kumppanisi harkittavaksi jää, miten hän vastaa ilmaisuusi.

Keskittykää poikasi kanssa omiin asioihinne ja viettäkää aikaa kaksin. Ilmaiskaa tällä, ettette viihdy seurassa, jossa kommunikointi on epäarvostavaa.

Kun mies aloittaa valitusvirren, ala vaikka hyräillä jotakin kaunista kappaletta. Suojaa mieltäsi valittamiselta, joka todellakin on haitallista aivoille.

Hyväksy se, että miehelläsi on oma elämä. Jos hän ei halua harjoittaa iloa ja kiitollisuutta, hänellä on oikeus siihen. Vaikka rakastat miestäsi, et pysty muuttamaan häntä. Hän muuttuu jos muuttuu. Se on hänen asiansa. Älä tuhlaa energiaasi turhaan toivomiseen.

Voit tietoisesti valita, että rakastat ja olet hänen kanssaan. Ota hänet sellaisena kuin hän on.

Kaikkea hyvää sinulle!"

LÄHETÄ UUSI KYSYMYS! Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi