Apu Terveys

Älysormus auttaa palautumaan

Älysormus auttaa palautumaan
Älysormus auttaa tunnistamaan tarpeet, sillä unen tarve ja palautuminen on yksilöllistä.

Älysormus voi tarjota apua esimerkiksi keski-ikäiselle ihmiselle. sillä uni muuttuu usein kevyeksi ja häiriötekijöille herkäksi.

Jatkuva univaje lisää lisämunuaisen kortisolin tuotantoa, vilkastaa kilpirauhasen toimintaa, heikentää ruokahalua säätelevien leptiinien määrää ja aiheuttaa keskittymisvaikeuksia.

Todellista tarvittavaa levon määrää on vaikea itse arvioida.

Oura -sormus mittaa nukkuvan ihmisen autonomisen hermoston toimintoja, jotka ovat tahdosta riippumattomia. Näitä ovat syke, hengitys, verenpaine ja lämpötilan muutokset. Tarkkailemalla näitä, sormus osaa erottaa kevyen, syvän ja REM–unen sekä valvetilan. Sormuksen kiihtyvyysanturi havaitsee käden liikkeet, joista saadaan unen rauhallisuus.

Valveaikana sormus mittaa aktiivista ja passiivista aikaa, arvioi askelmääriä sekä kulutettuja kaloreita.

Älysormus siirtää tiedot siihen synkronoituun englanninkieliseen puhelinsovellukseen.

Oura oppii tuntemaan käyttäjänsä noin kahden viikon aikana ja oppii huomaamaan poikkeamia unenlaadussa ja palautumisessa. Se hahmottaa käyttäjän luonnollisen vuorokausirytmin ja suosittelee yksilöityjä nukkumaanmenoaikoja ja levon pituutta.

Aktiivisuuden perusteella, se arvioi tarvittavan levon määrää ja yöllisen levon määrän perusteella sormus taas arvioi tulevan päivän suoritustehoa.

Sovellukseen voi merkitä muistiinpanoja omasta terveydentilasta ja ruokavaliosta. Omia mitattuja tietoja voi tarkastella yksityiskohtaisemmin Oura Cloud -pilvipalvelussa. Käyttäjä pystyy tarkastelemaan valitsemiensa aikavälejä ja nähdä poikkeamat unenlaadussa ja palautumisessa.

Mitä kauemmin sormusta on käyttänyt, sitä helpompaa on itse tunnistaa mikä on epänormaalia omissa tiedoissa. Sovellus ei itse siis tiedä, milloin palautuminen on vähäistä esimerkiksi alkoholin vuoksi.

Sormus auttaa ymmärtämään, miten keho reagoi päivittäisiin elämänvalintoihin. Mahdollinen elintapojen muutos jää käyttäjän itsensä harkittavaksi.

Sormuksen avulla voi siis olla mahdollista opetella uusiin tapoihin, jotka edistävät terveyttä levon kautta.

Asiantuntijat:

Hannu Kinnunen, CSO, Oura Health

Virpi Tuomivaara, Communications Manager, Co-founder, Oura Health

Soile Hällfors, Oura Health

Juttu on julkaistu Apu Terveys - lehdessä 07/2019.

Julkaistu: 4.9.2019
Kommentoi »