Kauneus & Terveys

Alista mua!

Alista mua!
Nuoret naiset haluavat luopua vallasta sängyssä. Se tuntuu kiihottavalta ja vapauttavalta.

Suuren yleisön uusi lempimislaji on seksi, joka leikittelee valta-asetelmilla. Suosio näkyy nettihauissa ja sadomasokismiin soveltuvien välineiden myynnissä. Käsirautoja kaupataan jo kotikutsuilla. Nuoremmissa ikäluokissa sidontaleikit ovatkin yleistyneet, kertoo suomalaisten seksitapoja kartoittava Finsex-tutkimus. Miten varmistaa, ettei sidontaleikki vaaranna tasa-arvoista parisuhdetta?

– Alle 35-vuotiaista joka neljäs on kokeillut niitä, kertoo tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.

Kun ympäristö tarjoaa virikkeitä ja välineitä on entistä helpompi hankkia, yhä useampi saattaa innostua kokeilemaan. Valtaleikkien kiihottavuus ei kuitenkaan ole uusi ilmiö.

Fantasiaseksi yllättää

Alistuminen voi kiinnostaa sukupuolesta riippumatta, mutta naisilla siihen liittyvät fantasiat ovat erityisen suosittuja. Joidenkin länsimaisten tutkimusten mukaan raiskaus- tai pakottamisfantasiat ovat kaikkein yleisimpiä naisten kuvitelmia. Suomalaisista tällaisia tilastoja ei ole, mutta asiantuntijoiden tuntuma on samansuuntainen.

– Naisten fantasioissa on todella yleistä se, että seksiä on yllättäen tai jollain tapaa suostuteltuna tai pakotettuna, kertoo seksuaaliterapeutti, järjestösihteeri Henriikka Sundell Sexpo-säätiöstä.

Kirjainyhdistelmä BDSM viittaa erilaisiin sitomis-, rankaisu- ja alistusleikkeihin sekä sadismiin ja masokismiin. Sen alle mahtuu laaja kirjo mieltymyksiä. Vaikka haluaisi tulla dominoiduksi, ei välttämättä nauti kivusta. Alistamiseen ei aina liitykään satuttamista. Esimerkiksi sitominen on monille vain tunnelman virittämistä.

Jotkut harrastavat pitkiä, huolella valmisteltuja sessioita. Toiset hakevat roolileikeistä pientä lisämaustetta ja satunnaista vaihtelua perusseksille eli ”vaniljalle”. Osa ihmisistä haluaa vuorollaan sekä alistaa että alistua.

Alistuminen estää häpeää

Alistumisfantasioissa on olennaista se, että ollaan toisen vallassa. Sukupuolesta riippumatta siinä kiehtoo mahdollisuus luopua vastuusta – ja häpeästä. Monilla seksiin liittyy jonkinlaisia häpeän tunteita.

– Kun saa taipua toisen tahtoon, häpeää ei tarvitse kantaa. Se on monelle alistumisessa ihana puoli, Sundell sanoo. Myös Kontulan mukaan avuttomaksi asettuminen on usein tapa vapauttaa mieli. Silloin voi työstää omia avuttomuuden ja voimattomuuden tunteita.

Toisin kuin asiaa tuntemattomat joskus kuvittelevat, dominoinnin kohteelle toiminta on oman arvon kohottamista, ei sen menettämistä. Kun on toisen himon ja tekojen armoilla, tuntee olevansa kaiken saamansa huomion arvoinen.

– Moni myös sanoo, että on vain mukavaa vaihtaa välillä rooleja. Kun kumppani ottaa vuorollaan vastuun toiminnasta, voi itse heittäytyä tilanteeseen, Kontula sanoo.

Ei oikeaa väkivaltaa

Halu tulla dominoiduksi ei kerro lapsuuden traumoista eikä siitä, että haluaisi muussa elämässään kokea alistamista tai nöyryyttämistä.

– Voit olla feministi ja silti tykätä, että sinut otetaan rajusti sängyssä, Sundell sanoo. Oikea henkinen tai fyysinen väkivalta ei kuulu valtaleikkeihin. Voi näyttää siltä, että alistaja on asetelmassa vahvempi. Silti riippuu alistuvasta osapuolesta, miten pitkälle leikki etenee.

– Kohteena oleva osapuoli kontrolloi menoa, Kontula korostaa. Oli suhde pitkäaikainen tai tuore, luottamus on tärkeää. Molempien pitää kantaa vastuunsa ja tuntea rajansa. Seksileikkeihin kannattaa sopia pelisäännöt ja turvasanat tai -eleet.

Komentelua vai sitomista?

Toinen haaveilee vahvasta ja varmaotteisesta rakastajasta, joka tulisi ja ottaisi sanaakaan sanomatta. Voisitko olla dominoivampi, hän vihjaa. Kumppani yrittää parhaansa: läiskii vimmatusti takapuolta ja latelee tuhmuuksia. Taisi mennä pieleen.

– Jos sanoo, että haluaisin, että sä vähän alistat mua, se ei ehkä riitä. Kannattaa yrittää kertoa yksityiskohtaisemmin, mitä haluaa. Kukaan ei ole ajatustenlukija, Sundell sanoo.

Mieti ja kerro kumppanillekin, kiihotutko sanallisesta alistamisesta, kuten komentelusta tai nöyryyttämisestä. Tykkäätkö fyysisemmistä teoista: sitomisesta köysin tai kahlein, hiuksista vetämisestä tai seinää vasten painamisesta? Vai riittääkö, että toinen ottaa ranteista kiinni? Pienistäkin jutuista voi aloittaa.

Kumppanin suhtautuminen saattaa jännittää, jos seksiin on muodostunut tuttu rutiini. Toisaalta moni yllättyy myönteisesti, kun uskaltaa avata suunsa.

Parisuhteen käyttöjärjestelmää on tärkeä päivittää välillä. Seksuaalisuus muuttuu ajan myötä. Se mikä toimi viisi vuotta sitten ei ehkä toimi enää.

Kaikkia fantasioita ei tarvitse toteuttaa. Osa voi jäädä vain itsetyydytyksen tueksi tai puheen tasolle. Jos sama fantasia sekä vetää puoleensa että pelottaa, siitä voi ehkä kokeilla niitä osia, jotka tuntuvat turvallisilta. Mitään, mikä tuntuu pahalta, ei kannata tehdä.

Seksileikki saa naurattaa

Onko vaara, että valtaleikki keikauttaa tasa-arvoista parisuhdetta arvaamattomasti? Tuskin, jos suhde on muuten kunnossa, asiantuntijat sanovat. Seksimieltymykset ovat oma alueensa. Arki on erikseen.

– Kyse on eroottisesta leikistä, hetkeen heittäytymisestä silloin tällöin. Seksin ei tarvitse olla niin vakava asia, Kontula huomauttaa.

Myös Sundell muistuttaa, että leikkimielisyys kannattaa säilyttää sängyssäkin.

– Jos tuntuu jossain vaiheessa, että tämä on ihan naurettavaa, sekään ei haittaa. Voi olla hirveän vapauttavaa todeta, että tämä meni ihan läskiksi. Seksissä voi nauraa yhdessä – mutta ei tietenkään koskaan toiselle.

Julkaistu: 26.11.2018
Kommentoi »