Terve.fi

Alhainen verenpaine

Alhainen verenpaine
Verenpaine on matala silloin, kun systolinen (yläpaine) painetaso on alle 100 mmHg. Alhaisen verenpaineen oireita ovat mm. heikko olo, huimaus ja huonovointisuus.
Julkaistu: 27.3.2006

Joillakin ihmisillä on synnynäisesti alhainen verenpainetaso. Kyseessä voi olla täysin oireeton ilmiö tai alhainen verenpaine voi myös oireilla. Toisinaan verenpainelääkitys saattaa aiheuttaa liian matalan verenpainetason, jolloin sitä tulee tarkkailla säännöllisillä mittauksilla kotioloissa tai terveydenhoitajan vastaanotolla.

Verenpaine luokitellaan matalaksi silloin, kun systolisen (yläpaineen) painetaso on alle 100 mmHg. Tällöin alkaa usein esiintyä oireita, kuten. esimerkiksi heikkoa oloa, huimausta, huonovointisuutta, tykyttelyä rinnassa tai kylmän hikisyyttä.

Tällaiset matalan verenpaineen kohtaukset saattavat viitata autonomisen hermoston häiriötilanteeseen tai esimerkiksi piilevään rytmihäiriöön. Myös jotkin aineenvaihduntasairaudet saattavat aiheuttaa matalaa verenpainetta. Mikäli matalapaineisuutta esiintyy, tulisi käydä lääkärin tarkastuksessa, mielellään sydäntauteihin erikoistuneen lääkärin luona.

Heikkovointisuutta voi esiintyä erityisesti silloin, kun nousee nopeasti pystyyn. Tätä tilannetta kutsutaan nimellä ortostaattinen hypotensio. Varsinaisesti hoitoa tähän tilanteeseen ei ole, mutta oloa voi helpottaa nousemalla varoen ja hitaammin pystyyn.

Toinen matalaa verenpainetta aiheuttava syy on yönaikainen virtsaus eli nokturnaalinen hypotensio. Nesteen poistuminen virtsauksen aikana aiheuttaa muutenkin yöaikana alhaalla oleviin verenpainearvoihin matalapaineisen kohtauksen. Tätä esiintyy erityisesti vanhemmilla ihmisillä. Näissä tilanteissa on hyvä keino istuutua toimituksen aijaksi.

On tärkeää oppia itse tunnistamaan matalapainekohtauksen ilmaantuvuus, sillä usein kohtaukset antavat enteellisiä oireita. Kohtauksen aikana tulisi lopettaa työskentely, jossa on tapaturmariski; kuten sähkökonetyöt, autolla ajo ja muu tarkkuutta vaativa työ. Kohtauksen kuitenkin ilmaantuessa on pyrittävä laittamaan pää polviin tai ojentua selälleen lattialle jalat joko seinää vasten tai avustettuina ylös. Tällöin jaloista saadaan päähän laskimoverta, jolloin turvataan aivojen verenkierto ja näin estetään pyörtyminen. Näissäkin tilanteissa on hyvä pyytää toisen ihmisen tai terveydenhuoltoyksikön apua hätänumerosta käsin.

Ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä ovat riittävä nestetankkaus, säännöllinen syöminen ja sokeritasapainosta huolehtiminen. Kohtuullinen suolan lisääminen ravintoon voi myös auttaa. Hyvä yöuni auttaa väsymykseen. On olemassa myöskin verenpainetta kohottavia lääkkeitä, mutta niiden pitkäaikaishaittavaikutuksia ei juuri tiedetä. Mikäli lääkitykseen on tarvetta, tulisi se toteuttaa lääkärin kontrollin alaisena.

4 kommenttia