Terve.fi

Yleistietoa aftoista

Yleistietoa aftoista
Mitä aftat ovat ja mikä ne aiheuttaa? Tarttuvatko aftat?
Julkaistu: 30.7.2019

Aftat ovat yleensä suun limakalvolla esiintyviä pieniä, kivuliaita, vaaleita haavaumia. Aftat ovat yleisiä, ja suuressa osassa tapauksista viattomia. Jopa 50 % ihmisistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa aftoista. Ne voivat uusia ja ne paranevat yleensä viikossa.

Miten aftat tunnistaa? Lue aftojen oireista.

Aftoja on kolmea tyyppiä. Pienemmät (afta minor) esiintyvät huulissa, kielessä, posken limakalvoilla ja suunpohjassa. Suuremmat (afta major) ilmaantuvat yleensä samoihin kohtiin kuin pienetkin, yleisimmin kieleen tai nielurisojen lähelle. Herpes-tyyppiset (herpetiformiset) esiintyvät pienten haavaumien rykelminä. Aftat voidaankin sekoittaa herpekseen, mutta niihin ei liity kuumeilua eikä rakkuloiden muodostumista. Lisäksi herpesrakkulat sijaitsevat yleisemmin suulaessa tai huulten ulkopinnoilla ja ovat viruksen aiheuttamia.

Aftojen aiheuttaja

Aftojen aiheuttajaa ei tarkalleen tiedetä. Haavaumat saattavat johtua elimistön virheellisestä autoimmuunireaktiosta, jossa sen omat solut hyökkäävät suun limakalvon soluja vastaan. Vaikka varsinainen aiheuttaja onkin selvittämättä, tiedetään kuitenkin tekijöitä, joilla on huomattu olevan osuutta aftojen synnyssä. Näitä ovat mm. vitamiinien tai raudan puute, suoliston sairaudet kuten Crohnin tauti tai haavainen paksusuoli, keliakia, stressi, trauma, hormonaaliset syyt, tietyt ruuat sekä natriumlauryylisulfaattia sisältävät eli vaahtoavat hammastahnat. Aftat eivät ole tarttuvia eikä niitä siis voi saada suudellessa tai samoilla ruokailuvälineillä syödessä.

Miten aftoja voi hoitaa? Lue aftojen hoidosta.

Aftojen seuranta

Aftat ovat pääasiassa viattomia ja paranevat itsestään. Lääkäriin kannattaa hakeutua jos toistuvien aftojen hoitoon eivät omahoito tuotteet riitä tai jos niitä esiintyy muualla kuin suun limakalvoilla. Tällöin hoidosta ja seurannasta huolehtii hoitava hammaslääkäri tai lääkäri.

Aftojen periytyvyys

Aftoja esiintyy suvuittain, mikä voi johtua osin geneettisestä perimästä.

Aftojen yleisyys

Tauti on hyvin yleinen. Lähteestä riippuen aftoista kärsii joskus elämänsä aikana jopa 20–50 % väestöstä. Niitä esiintyy enemmän ylemmissä kuin alemmissa sosiaaliluokissa ja enemmän naisilla kuin miehillä.

Aftojen ennuste

Aftat parantuvat yleensä itsestään ja ennuste on hyvä. Miehillä vaiva helpottaa yleensä iän myötä ja naisilla menopaussin yhteydessä.

Lähteet:

Tuula Salo, Maria Siponen, Suun limakalvon haavaumat, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016

Tautiluokitus:

K12 Aftat

Kommentoi »