Terve.fi

Aftan hoito

Aftan hoito
Aftat paranevat yleensä itsestään ja niiden aiheuttamaa kipua lievittää hyvä suuhygienia.
Julkaistu: 30.7.2019

Taudin diagnostiikka perustuu haavaumien tyypillisen ulkonäön (ks. kuva) tunnistamiseen ja aftakipuun. Toistuvissa aftoissa voi haavaumien pohjalla olla harmaa kate ja niiden reunat ovat punaiset. Reunat voivat olla myös hieman koholla muuhun limakalvoon nähden. Aftat voivat liittyä myös eräisiin systeemisairauksiin kuten keliakiaan ja Behcetin oireyhtymään. Nämä tuleekin poissulkea, erityisesti jos toistuviin aftoihin liittyy myös muita limakalvo- tai niveloireita.

Lisätietoa aftojen oireista.

Aftat paranevat yleensä itsestään ja niiden aiheuttamaa kipua lievittää hyvä suuhygienia. Suuhygienian parantamiseen hyvä apu on klooriheksidiinisuuvesi, jota on saatavissa apteekeista ilman reseptiä. Hammastahnaksi kannattaa valita tuote, joka ei sisällä tahnaa vaahdottavaa natriumlauryylisulfaattia.

Aftojen hoitoon on myös olemassa useita eri reseptillä saatavia kortisonivalmisteita. Limakalvotabletit sisältävät triamsinolonia ja ne asetetaan suoraan haavauman päälle. On myös olemassa aftojen hoitoon tarkoitettuja voiteita joita kannattaa käyttää ruokailun jälkeen tai juuri ennen nukkumaan menoa. Näin mahdollistetaan pidempi vaikutusaika paikallisesti. Alueille, jonne on muutoin vaikea ulottua, on saatavilla kortisonia sisältäviä suihkeita. Markkinoilla on myös hyaluronihappoa sisältävä tuote, joka on helposti käytettävissä geeli- ja suihkemuodossa.

Kortisonivalmisteiden lisäksi lääkäri voi tarvittaessa määrätä myös doksisykliinipurskutteluja ja kivuliaissa tapauksissa paikallispuudutegeelistä ennen ruokailua saattaa olla apua. Aftojen aiheuttamaan kipuun auttavat yleensä myös perinteiset kipulääkkeet. Tärkeintä hoidossa on kuitenkin provosoivien tekijöiden välttäminen.

Aftojen omahoito

Hyvä suuhygienia lievittää aftojen aiheuttamaa kipua ja onkin niiden omahoidon tärkeä osa-alue. Tähän on apteekista saatavilla ilman reseptiä esimerkiksi klooriheksidiinisuuvettä, jota purskutellaan säännöllisesti kerran päivässä.

Hiukan vaikeampiin tapauksiin on apteekista käsikauppatuotteina saatavissa myös limakalvotabletteja (Aftatab), jotka kiinnitetään suoraan haavauman päälle. Apteekeissa on saatavilla myös ei-lääkkeellisiä tuotteita aftoihin, joiden vaikutus perustuu suojaavan kalvon muodostumiseen aftan päälle.

Ennaltaehkäisevästi tulisi välttää hammastahnoja, jotka sisältävät natiriumlauryylisulfaattia. Tämän hammastahnoja vaahdottavan aineen on todettu provosoivan aftojen puhkeamista. Tällaisia tahnoja on nykyään myynnissä useilla eri nimillä ja useilta eri valmistajilta.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua, mikäli käsikaupasta saaduilla tuotteilla ei pärjää. Erityisesti, jos aftat vaikeuttavat syömistä ja puhumista tai ovat kovin kivuliaita.Tiheään uusivat haavaumat, epäily herpeksestä ja aftojen esiintyminen muualla kuin suussa ovat myös hyviä syitä hakeutua hoitoon. Yleissääntönä voidaan sanoa, että jos afta tai suun muu haavauma ei ole parantunut itsestään kolmessa viikossa, kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriin tai lääkäriin.

Lähteet:

Tuula Salo, Maria Siponen, Suun limakalvon haavaumat, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016

1 kommentti