Terve.fi

Epilepsia yhtä yleinen kuin 40 vuotta sitten

Epilepsia yhtä yleinen kuin 40 vuotta sitten
Epilepsiaan sairastutaan edelleen yhtä usein kuin 40 vuotta sitten, vaikka monet epilepsian riskitekijät ovat vähentyneet. Yli 65-vuotiailla epilepsia on jopa yleistynyt.
Julkaistu 18.2.2016

Epilepsiaan sairastutaan edelleen yhtä usein kuin neljäkymmentä vuotta sitten, vaikka monet epilepsian riskitekijät ovat vähentyneet. Yli 65-vuotiailla epilepsia on jopa yleistynyt, suomalaisaineistoon perustuva tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella vuosina 1973 ja 2013 sadastatuhannesta alle 65-vuotiaasta suomalaisesta noin 60 sairastui epilepsiaan eli sairastuneiden määrä pysyi suurin piirtein samana. Yli 65-vuotiaiden sairastumiset sen sijaan yleistyivät huomattavasti. Vuonna 1973 epilepsiaan sairastui keskimäärin 57 yli 65-vuotiasta sadastatuhannesta, kun vuonna 2013 sairastuneita oli jo 217 sadastatuhannesta.

Vuosikymmenten aikana monet epilepsialle altistavat seikat kuten liikenneonnettomuudet ja jotkin muut päävammoja aiheuttavat onnettomuudet ovat vähentyneet, joten myös epilepsian olisi voinut olettaa vähentyneen. Toisaalta parantuneen hoidon ansiosta entistä useammat aivovammapotilaat ja epilepsialle alttiit pikkukeskoset jäävät henkiin, mikä voi selittää kehitystä.

Epilepsian yleistyminen yli 65-vuotiailla ei ole yllättävää, sillä entistä suurempi osa väestöstä on yli 65-vuotiaita, ja he myös usein sairastuvat aivoverenkierron häiriöihin ja muihin sairauksiin, jotka voivat aiheuttaa epilepsiaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin yli viiden miljoonan suomalaisen rekisteritietoja vuosilta 1973–2013. Tänä aikana epilepsia todettiin hieman yli sadallatuhannella suomalaisella.

Epilepsia on aivojen sähköisen toiminnan häiriötila, jonka voivat aiheuttaa erilaiset synnynnäiset ja muut tekijät. Sen oireisiin kuuluu muun muassa tajuttomuuskohtauksia, mutta myös osittaista tajunnan hämärtymistä. Epilepsian oireita ja kohtauksia pystytään tehokkaasti hallitsemaan lääkkeillä, mutta parantavaa tai ehkäisevää hoitoa ei vielä ole. Ehkäisyyn tähtääviä lääkkeitä on kuitenkin kehitteillä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue myös

Lääkärin artikkeli: Epilepsian kanssa oppii elämään

Kommentoi »