Terve.fi

Pitkäaikainen marihuanan käyttö saattaa heikentää sanamuistia

Pitkäaikainen marihuanan käyttö saattaa heikentää sanamuistia
Vuosikausia jatkuva marihuanan käyttäminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa muistin toimintaan.
Julkaistu 10.2.2016

Vuosikausia jatkuva marihuanan käyttäminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa muistin toimintaan. Vaikutus ei ole kovin suuri, ja se havaitaan vain sanallista muistia mittaavassa testissä. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin.

Havainnot perustuvat vuonna 1985 aloitettuun tutkimukseen, jossa runsasta 3 000 miestä ja naista seurattiin 25 vuoden ajan. Marihuanan käytöstä osallistujilta kysyttiin useita kertoja seurannan aikana ja muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin seurannan päätteeksi vuonna 2011.

Marihuanaa vuosikausia käyttäneet saivat sanallista muistia mittaavassa testissä heikompia tuloksia kuin osallistujat, jotka eivät olleet käyttäneet marihuanaa, mutta yhteys nähtiin vain muistitestissä. Yhteys muistiin oli sitä voimakkaampi mitä pitempään käyttö oli jatkunut. Tiedonkäsittelyyn tai toiminnanohjaamiseen marihuanan käyttö ei vaikuttanut.

Tutkimus ei paljasta, mistä yhteys johtuu, mutta kannabiksen muistivaikutusten on aiemmin esitetty johtuvan vaikutuksista tiedonkäsittelyyn aivojen hippokampuksessa. Mekanismista ei kuitenkaan ole varmaa tietoa. On myöskin epäselvää ovatko nyt havaitut muistivaikutukset pysyviä vai häviäisivätkö ne käytön lopettamisen myötä.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Lue lisää:

5 kommenttia