Terve.fi

Marihuanaa polttavien sperman laatu heikompi

Marihuanaa polttavien sperman laatu heikompi
Säännöllisesti marihuanaa käyttävien miesten sperman laatu saattaa heikentyä huumeiden käytön vuoksi.
Julkaistu 25.8.2015

Säännöllisesti marihuanaa käyttävien miesten sperman laatu saattaa heikentyä huumeiden käytön vuoksi. Tanskalaistutkimuksen tulokset voivat osaltaan selittää, miksi tanskalaismiesten sperman laatu on viime vuosina heikentynyt.

Tutkimuksessa käytettiin 1 200 tanskalaisen 18–28-vuotiaan terveystietoja. Miehiltä kerättiin veri- ja spermanäytteet sekä kyseltiin huumeiden käytöstä. Hieman alle puolet miehistä oli polttanut marihuanaa edeltävien kolmen kuukauden aikana.

Säännöllisesti marihuanaa vähintään kerran viikossa polttaneiden sperman siittiöpitoisuus oli 28 prosenttia pienempi ja siittiöiden kokonaismäärä 29 prosenttia alhaisempi kuin miesten, jotka eivät käyttäneet marihuanaa.

Yhteys oli vielä voimakkaampi miehillä, jotka marihuanan lisäksi käyttivät muita huumausaineita. Heidän spermansa siittiöpitoisuus ja siittiöiden kokonaismäärä olivat yli 50 prosenttia alhaisemmat.

Viime vuonna osittain sama tutkijaryhmä havaitsi vastaavanlaisen yhteyden alkoholinkäytön ja sperman heikon laadun väliltä. Sperman laatu alkoi heiketä, kun kulutus ylitti 25 alkoholiannosta viikossa.

Tanskalaisten tulokset viittaavat marihuanan ja muiden päihteiden heikentävän sperman laatua, mutta yhteys voi johtua myös muista seikoista. On esimerkiksi todennäköistä, että paljon päihteitä käyttävien elämäntavat ovat muiltakin osin epäterveellisiä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

3 kommenttia