Terve.fi

Aloita elvytys rohkeasti, vaikka olet maallikko – saatat pelastaa hengen

Aloita elvytys rohkeasti, vaikka olet maallikko – saatat pelastaa hengen
Jos potilas on tajuton, ei reagoi eikä hengitä normaalisti, soita hätänumeroon ja aloita numerosta saamiesi ohjeiden mukaan paineluelvytys.
Julkaistu: 4.2.2016

Jos potilas on tajuton, ei reagoi eikä hengitä normaalisti, soita hätänumeroon ja aloita numerosta saamiesi ohjeiden mukaan paineluelvytys, rohkaisee Suomen Punainen Risti. Nykyistä useampi sydänpysähdyksen saanut selviäisi, jos satunnaiset ohikulkijat uskaltaisivat aloittaa elvytyksen rohkeammin. Jos saatavilla on defibrillaattori eli sydämen sähköinen rytminsiirtolaite, käytä tarvittaessa sitä. Sen käyttöön ei tarvita SPR:n mukaan erityistä koulutusta, koska laite opastaa valo- ja äänimerkein.

Päivitetty elvytyksen Käypä hoito -suositus julkaistaan tällä viikolla (5/2016), ja samaan aikaan SPR julkaisee päivitetyt väestön ensiapuohjeet. Uusissa elvytysohjeissa neuvotaan myös tunnistamaan aivoverenkierohäiriöiden oireita FAST-periaatteen avulla.

Soita hätänumeroon, kuuntele ohjeet ja aloita paineluelvytys

Vuosittain noin 3500 suomalaista kokee äkillisen sydänpysähdyksen. Elvytyksen hoitosuosituksen mukaan nykyistä useampi sydänpysähdyksen saanut selviäisi, jos satunnaiset ohikulkijat uskaltaisivat rohkeammin aloittaa elvytyksen.

Vain noin yksi viidestä sydänpysähdyspotilaasta saa nykyään maallikkoelvytystä, kerrotaan SPR:n tiedotteessa.

– Jos potilas on tajuton, ei reagoi, eikä hengitä normaalisti, on välittömästi soitettava hätänumeroon 112 sekä aloitettava paineluelvytys hätäkeskuksen ohjeiden mukaan, korostaa Euroopan elvytysneuvoston ja Elvytyksen Käypä hoito suositustyöryhmän puheenjohtaja Maaret Castrén.

Ennuste paranee, kun saa elvytystä paikan päällä

Jos elvytystä ei aloiteta, syntyy aivoissa peruuttamattomia vaurioita jo viiden minuutin kuluttua sydänpysähdyksestä. Maallikkoelvyttäjän aloittama painelu-puhalluselvytys jopa kaksin tai kolminkertaistaa sydänpysähdyspotilaan selviämisennusteen nykyisestä 10–20 prosentista jopa 20–40 prosenttiin.

”Defibrillaattorin käyttö turvallista myös ilman koulutusta”

Sydämen sähköisen rytminsiirtolaitteen eli defibrillaattorin käytön lisääminen ja koko väestön elvytyskoulutus pelastaisivat satoja sydänpysähdyksen saaneita suomalaisia vuosittain, arvioidaan SPR:stä.

– Niin sanotut neuvovat defibrillaattorit ovat turvallisia käyttää myös ilman erityistä koulutusta, koska ne opastavat käyttäjää valo- ja äänimerkein, sanoo Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Elvytyksen Käypä hoito -suositus perustuu Euroopan elvytysneuvoston elvytysohjeisiin, jotka on nyt päivitetty Suomen oloihin. Suosituksissa korostetaan laadukkaan ja nopeasti aloitetun paineluelvytyksen ohella esimerkiksi defibrillaattoreiden levittämistä kaikille julkisille paikoille.

SPR:n uudet ensiapuohjeet: tunnista aivoverenkierron häiriöt

SPR:n ensiapuohjeissa uutena asiana ohjeissa on nostettu muun muassa aivoverenkierron häiriöiden tunnistaminen niin sanotun FAST-periaatteen avulla.

– Aivoverenkiertohäiriöstä aiheutuvia vammoja voidaan vähentää, kun häiriö tunnistetaan nopeasti ja hoito päästään aloittamaan mahdollisimman pian, Kristiina Myllyrinne sanoo.

Ensiapuohjeissa neuvotaan myös, miten tunnistaa sydänpysähdystä ennakoivat oireet ja miten reagoida niihin esimerkiksi aspiriinin avulla.

Elvytystaitoja pitäisi opettaa jo 12-vuotiaille

Suosituksissa korostetaan, että on tärkeää antaa elvytyskoulutusta koko väestölle. Peruskouluissa elvytystaitoja tulisi opettaa jo 12-vuotiaille.

Elvytyksen Käypä hoito -suosituksen kohderyhmänä on koko väestö sekä sairaalat ja ensihoitopalvelut. Tieteelliseen näyttöön perustuvan hoitosuosituksen on laatinut asiantuntijaryhmä, jonka on asettanut Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Suomen Punainen Risti, Suomen Elvytysneuvosto ja Suomen Anestesiologiyhdistys.

Lue päivitetty elvytyksen Käypä hoito -suositus. (Huom: julkaistaan 4.2.2016 klo 16.)

Lataa uudistetut ensiapuohjeet SPR:n sivustolta. (Huom: julkaistaan 4.2.2016 klo 16.)

Lähde:

Juttu julkaistu alun perin 1.2.2016. Juttu poistettu 2.2. ja korjattu ilmestymään 4.2.2016 tiedotteen julkaisuvapaa-merkinnän mukaisesti.

Lue myös:

Kommentoi »