Terve.fi

Miehen painolla on vaikutusta siittiöiden kehittymiseen

Miehen painolla on vaikutusta siittiöiden kehittymiseen

Tanskalaistutkijat uskovat, että isän liikalihavuus voi siirtyä siittiöissä tulevalle lapselle.
Mainos

Tanskalaistutkijoiden mukaan miehen paino vaikuttaa siihen tietoon, joka kulkeutuu hänen spermansa mukana. Tämä voi altistaa miehen lapset liikalihavuudelle, uutisoi BBC.

Tutkimuksen mukaan hoikilla ja liikalihavilla miehillä on erilaiset epigeneettiset markkerit, mikä saattaa muuttaa geenien toimintaa.

– Kun nainen on raskaana, hänen on pidettävä huolta itsestään. Tutkimustuloksemme viittaavat siihen, että myös miesten pitäisi kiinnittää huomiota terveyteensä, kommentoi tutkimusta johtanut lääkäri Romain Barres.

Muutokset selkeitä

Tutkimuksessa tarkasteltiin kuuden lihavuusleikkaukseen osallistuvan miehen spermaa. Spermaa tutkittiin ennen leikkausta, viikko sen jälkeen ja kolmannen kerran vuosi leikkauksen jälkeen. Barresin mukaan muutokset spermassa olivat selkeät viikon ja vuoden kuluttua leikkauksesta.

– Vaikka siittiöiden geneettinen rakenne pysyi samana, niissä oli nähtävissä epigeneettisiä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa tapaan, jolla geenit ilmaisevat itseään kehossa.

Barresin löytämät epigeneettiset muutokset ovat yhteydessä sellaisiin geeneihin, joilla on rooli ruokahalun säätelyssä sekä aivojen kehittymisessä.

Lähde: BBC

Julkaistu: 8.12.2015