Terve.fi

Lapsen päivittäinen ulkoilu voi ehkäistä likinäköisyyttä ja silmälasien tarvetta

Lapsen päivittäinen ulkoilu voi ehkäistä likinäköisyyttä ja silmälasien tarvetta
Tutkijoiden mukaan päivittäinen ulkoilu saattaa vähentää lasten likinäköisyyttä ja silmälasien tarvetta. Tähän saattaa riittää jo 40 minuuttia enemmän ulkoilua päivässä. Lue lisää.

Kiinalaistutkijoiden mukaan päivittäinen ulkoilu saattaa vähentää lasten likinäköisyyttä ja silmälasien tarvetta. Tähän saattaa riittää jo 40 minuuttia enemmän ulkoilua päivässä.

Tutkijoiden havainto on hyvin tervetullut etenkin Aasiassa, missä lasten likinäköisyys on yleistynyt epidemiamaisiin mittoihin. Likinäköisyys heikentää kaukonäköä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 950 seitsemänvuotiaan lapsen koulupäivään lisättiin 40 minuutin päivittäinen ulkoilutuokio, minkä lisäksi heidän vanhempiaan kannustettiin ulkoilemaan lastensa kanssa. Vertailuryhmänä käytettiin lapsia, joiden kouluissa jatkettiin kuten ennenkin.

Lapsia seurattiin kolmen vuoden ajan, ja tuona aikana likinäköisyys todettiin noin 30 prosentilla ulkoiluryhmäläisistä ja 40 prosentilla verrokkilapsista. Kaikkien lasten näkökyky oli normaalitasolla tutkimuksen alussa.

Likinäköisyyteen ei tunneta tehokkaita ehkäisykeinoja, joten vaikka nyt havaittu kymmenen prosenttiyksikön vähennys kuulostaa pieneltä, se on hyvin tervetullut. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Lähde: JAMA 2015

Lue lisää:

Julkaistu: 9.10.2015
Kommentoi »