Terve.fi

HS: Kaupat kieltäytyneet myymästä kondomeja nuorille – ”Onko se kassahenkilön asia arvioida tilannetta?”

HS: Kaupat kieltäytyneet myymästä kondomeja nuorille – ”Onko se kassahenkilön asia arvioida tilannetta?”
Kaupat ovat kieltäytyneet myymästä kondomeja nuorille pojille, selviää Väestöliiton raportista. Myyntikiellon taustalla on Väestöliiton arvion mukaan erheellinen luulo kondomien ikärajoista.
Julkaistu: 20.8.2015

Kaupat ovat kieltäytyneet myymästä kondomeja nuorille pojille, selviää Väestöliiton raportista. Myyntikiellon taustalla on Väestöliiton arvion mukaan erheellinen luulo kondomien ikärajoista.

Harhaluuloja kondomien ikärajoista

Kondomeille ei ole ikärajaa, mutta joissain tapauksissa myyjät ovat kieltäytyneet myymästä kondomeja pojille heidän ikäänsä vedoten. Asia selviää Väestöliiton Poikien puhelimen vuosiraportista.

Väestöliiton poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen arvioi, että ainakin osittain myyntikielto saattaa selittyä väärinkäsityksellä.

– Tätä väärinkäsitystä on ammattilaisillakin, joten miksi sitä ei olisi myös myyjillä, Lehtonen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

Rikoslain määrittelemä 16 vuoden suojaikäraja ei kuitenkaan koske kaikkea nuoren seksuaalista toimintaa.

Siitä, törmäävätkö nuoret tytöt vastaaviin kieltoihin, ei Väestöliitossa ole tietoa.

”Ei ole kassahenkilön asia arvioida”

Joissain tapauksissa myyntikiellon taustalla on asenteellisuus tai ajatus siitä, että nuoren pojan seksuaalisuus ei ole hyväksyttävää.

Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervon mukaan K-ruokakaupoissa ongelmaa ei ole ollut. Hän uskookin, että kysymys on enemmänkin yksittäisen myyjän omasta näkemyksestä.

– Onko se sitten kassahenkilön asia arvioida tällaista tilannetta? Maltti voi olla valttia, mutta kondomi on hyvä suojaväline, Kalervo pohtii.

Väestöliiton Lehtosen mukaan nuoren seksuaalisuuteen pitäisikin suhtautua myönteisesti.

– Nuoret opiskelevat seksuaalisuutta ja heidän täytyy tehdä niin, Lehtonen kertoo.

Hänen mukaansa on tärkeää saada harjoitella kondomin käyttöä ensin yksin, ennen kuin sitä tarvitsee toisen ihmisen kanssa.

Kondomit ehkä mukaan ikärajapassikoulutukseen

Kaupoilla ja kauppaketjuilla ei ole erillisiä ohjeita kondomien myynnistä.

S-ryhmän kaupoissa ikärajavalvonta kohdistuu vain laissa määriteltyihin tuotteisiin. Tämä hoituu osin automaattisesti, sillä kassan näytölle ilmestyy kehotus asiakkaan iän tarkastamisesta.

S-ryhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen ei ole saanut kondomiostoksiin liittyvää asiakaspalautetta.

– Kondomit on sijoiteltu kaupoissa niin, että niiden ostaminen on helppoa. Se voi olla nuorelle miehelle jännittävä tilanne. Olen ymmälläni siitä, jos kondomeja kieltäydytään myymästä nuorille, Lyytikäinen sanoo.

K-ruokakauppaketjun myyjät osallistuvat ikärajapassikoulutukseen, jossa perehdytään ikärajojen takana olevien tuotteiden myyntiin. Kondomit eivät kuulu koulutukseen, koska niissä ei ole ikärajaa. Vastuullisuusjohtaja Kalervon mukaan kondomit voisi kuitenkin ottaa mukaan koulutukseen.

– Se on aivan mahdollista [lisätä koulutukseen lisätietoa kondomien myynnistä], kun ikärajapassin koulutusaineistoa päivitetään, Kalervo sanoo.

Lue myös:

1 kommentti