Terve.fi

Pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta syystä

Pahanhajuinen hengitys voi johtua monesta syystä
Pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin syynä on tavallisesti suun bakteeritoiminnan tuottamat rikkiyhdisteet. Jokaisen ihmisen suussa on bakteereita, joten periaatteessa kenen tahansa hengitys voi jossain vaiheessa muuttua pahanhajuiseksi.
Julkaistu 18.8.2015

Pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin syynä on tavallisesti suun bakteeritoiminnan tuottamat rikkiyhdisteet. Jokaisen ihmisen suussa on bakteereita, joten periaatteessa kenen tahansa hengitys voi jossain vaiheessa muuttua pahanhajuiseksi. Pahanhajuinen hengitys on hyvin tavallista, jos suuhygienia on puutteellista.

Pahanhajuisen hengityksen taustalla voi olla myös tämän päivän trendi: hyvin proteiinipitoinen ruokavalio. Suun bakteerit tarvitsevat proteiineja rikkiyhdisteiden tuottamiseen. Jos hengitys haisee pahalle, ruokavalion proteiineja kannattaa vähentää.

Hampaiden puhkeaminen, kariekset eli hampaiden reiät, huonosti istuvat proteesit, parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus, erilaiset lääkitykset, laihduttaminen ja yleisterveyden sairaudet kuten refluksitauti ja Sjögrenin syndrooma voivat myös aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Jos pahanhajuista hengitystä on pelkästään aamuisin, syynä on todennäköisimmin suuhengitys. Suuhengittäjä nukkuu suu auki, jolloin suu kuivuu, koska syljeneritys vähenee öisin. Tällöin suun bakteerit alkavat haista. Hoitona on suun huolellinen puhdistus sekä aamuisin että myös iltaisin bakteerimäärän vähentämiseksi suussa.

Hampaiden puhkeaminen lisää pahanhajuista hengitystä

Lapsenkin hengitys voi haista pahalle. Taustalla voi olla suuret risat, jotka keräävät bakteereita, mutta todennäköisemmin syynä on hampaiden puhkeaminen.

Samanlainen tilanne voi olla myös viisaudenhampaiden puhjetessa 20 ikävuoden tienoilla. Puhkeavia hampaita ympäröiviin ikeniin kerääntyy helposti suun bakteereita, jotka aiheuttavat kivuliaan tulehduksellisen tilanteen. Tällaista tulehduksellista tilannetta viisaudenhampaiden kohdalla kutsutaan perikoroniitiksi. Perikoroniittiset viisaudenhampaat poistetaan usein tulehduksen rauhoituttua.

Puhkeavat hampaat jäävät tavallisesti puhdistamatta kivun vuoksi, jolloin suun bakteerimäärä kasvaa aiheuttaen pahanhajuista hengitystä. Pahanhajuinen hengitys korjaantuu tehostamalla suuhygieniaa. Apteekeista ilman reseptiä saatavia klooriheksidiiniä sisältäviä suuhuuhteita voi käyttää parin viikon ajan.

Pahanhajuisen hengityksen syynä parodontiitti

Pahanhajuinen hengityksen taustalla voi olla myös hoitamaton parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus. Hoitamattomana ja pitkälle edetessään parodontiitti johtaa hampaiden menetykseen hampaita kiinnittävän kudoksen tuhoutuessa. Parodontiitin hoitona ovat sekä hammaslääkärin säännöllisesti tekemät ientaskujen puhdistukset että potilaan hyvä suun kotihoito.

Taustalla usein huono suuhygienia

Hyvä suuhygienia muodostuu hampaiden huolellisesta harjauksesta aamuin ja illoin, ja hammasvälien säännöllisestä puhdistamisesta joko hammastikulla, hammasväliharjalla tai hammaslangalla. Suun bakteerikuorman vähentäminen vaatii suun säännöllistä puhdistamista. Tupakointi tulisi lopettaa.

Lisäksi suusta tulee hoidattaa kaikki kariekset eli reiät ja kiinnityskudokset, oli suussa parodontiittia tai ei. Kielen kate tulisi poistaa päivittäin kieltä harjaamalla. Ruokailun aiheuttamat happohyökkäykset on hyvä katkaista ksylitolituotteilla. Hammaslääkäri määrittää jokaiselle potilaalle yksilöllisen tarkastus- ja hoitovälin riippuen potilaan hoidontarpeesta. Hyvä hoitotulos saavutetaan, kun potilas on riittävän motivoitunut suun jokapäiväiseen

Lue lisää:

Kommentoi »