Terve.fi

Toisille kofeiini on hyväksi, toisille se on tappavaa

Toisille kofeiini on hyväksi, toisille se on tappavaa
Kahvin nauttiminen on ihmiselle terveyttä edistävää, mutta hyönteisille kofeiini on tappavaa. Lue lisää.
Julkaistu: 18.8.2015

Kahvin nauttiminen on ihmiselle terveyttä edistävää, mutta hyönteisille kofeiini on tappavaa. Vaikka kahvipensaissa elää lähes tuhat erilaista hyönteistä, vain kahvikuoriainen (Hypothenemus hampei) elää kahvipavuissa. Se poraa papuun reikiä ja muniin niihin munansa. Yksistään Brasiliassa sen arvioidaan aiheuttavan satojen miljoonien dollarien tulonmenetykset kahviviljelijöille.

Tutkijat kiinnostuivat siitä, miksi ihmeessä tämä parin millimetrin mittainen kahvipavuista pitävä kuoriainen kestää kofeiinin tappavan vaikutuksen. Amerikkalainen tutkijaryhmä julkaisi Nature Communications tiedelehdessä tutkimuksen, jossa kerrotaan mysteerin ratkaisu. Tällä pienellä kuoriaisella on suolistossaan Pseudomonas-suvun bakteeri, joka pilkkoo kofeiinin tuhannen säpäleiksi, hiileksi ja typeksi. Mutta jos kuoriaiselle annettiin bakteerit tappava antibioottikuuri, kofeiini ei pilkkoutunutkaan ja kuoriainen kuoli. Eli suolessa elävä bakteeri oli kuoriaiselle elinehto.

Tämä tutkimus on monella tavalla tärkeä. Se antaa meille uuden näkökulman hyönteismyrkkyjen toimintaan. Tutkijat voivat käyttää havaintoa kehittäessään tehokkaampia hyönteistorjunnan muotoja. Mieleen tulee myös kysymys, vaikuttavatko ihmisen suolen bakteerit kofeiinin sietokykyyn? Tunnettuahan on, että toiset meistä sietävät kofeiinia paremmin kuin toiset.

Jo aiemmin on tiedetty, että monien lääkkeiden vaikutus riippuu suoliston bakteereista. Esimerkiksi maailman eniten käytetty kakkostyypin diabeteslääke, metformiini, pidentää sukkulamadon elämää. Mutta jos madon suolesta poistetaan bakteereita, metformiini muuttuu tappavaksi ja mato kuolee. Antibioottien tiedetään myös sekoittavan hyönteisten lisääntymiskierron.

Raaka totuus on, että suuri osa käyttämistämme antibiooteista menee virtsan mukana vessasta jätevesiin ja sitä kautta luontoon. Ihmisen käyttämillä antibiooteilla voi ainakin periaatteessa olla merkittävää vaikutusta hyönteismaailmaan. Vaikka ihminen ei olekaan hyönteinen, tällaiset tutkimukset alkavat aina pohdituttaa, syömmehän me suomalaiset vuosittain vajaat kolme miljoonaa antibioottikuuria.

Lue lisää:

Kommentoi »