Terve.fi

Kofeiini voi pahentaa virtsankarkailua

Kofeiini voi pahentaa virtsankarkailua
Jos kärsit virtsankarkailuvaivoista, jätä muutama kahvikuppi välistä. Kofeiini on diureetti, jonka vuoksi se voi ärsyttää virtsankarkailuoireita.
Julkaistu: 8.6.2015

Jos kärsit virtsankarkailuvaivoista, jätä muutama kahvikuppi välistä. Kofeiini on diureetti, jonka vuoksi se voi pahentaa virtsankarkailuoireita.

Bostonissa sijaitsevan Brighamin naistensairaalan tutkijat teettivät kyselututkimuksen henkilökuntansa kesken. Sen pohjalta koostettiin tilastoja virtsankarkailuvaivojen yleisyydestä sairaalan potilaiden keskuudessa. 

Tutkijat huomasivat, että paljon kofeiinia nauttivilla naisilla oli suurempi riski kärsiä virtsankarkailusta verrattuna naisiin, jotka eivät käyttäneet juurikaan kofeiinia. Kohonnut riski oli selkeämpi naisilla, jotka nauttivat kofeiinia vähintään 450 milligrammaa päivässä. 

Kofeiini aiheuttaa virtsankarkailua miehilläkin

Miehet kärsivät virtsankarkailusta yleisesti paljon naisia harvemmin, mutta hekään eivät ole turvassa kofeiinin kielteisiltä vaikutuksilta. 

Yhdysvalloissa vuosina 2005—2008 tehdyssä kansallisessa tutkimuksessa todettiin, että vähintään 250 milligrammaa kofeiinia päivässä nauttineet miehet olivat 72 prosenttia suuremmassa riskissä kärsiä virtsankarkailusta.

Miksi kofeiini pahentaa virtsankarkailua?

Kofeiinilla on todettu olevan diureettisia vaikutuksia. Diureetit lisäävät munuaisten virtsantuottoa, mikä ymmärrettävästi vaikeuttaa virtsankarkailusta kärsivien ihmisten oireita entisestään. 

Kofeiinin on todettu tehostavan myös virtsarakon lihasten supistumisen voimaa, mikä voi johtaa kovempaan ja lisääntyneeseen virtsaamisen tarpeeseen. 

Lähteet:

Kommentoi »