Terve.fi

Älä anna astman pilata arkeasi

Älä anna astman pilata arkeasi
Astma on yleinen sairaus. Milloin olet viimeksi päivittänyt astmalääkkeesi ajan tasalle?
Teksti
Julkaistu 11.8.2015

Vältteletkö hengästymistä, hajuja tai esimerkiksi hevosia astmaoireiden pelossa? Älä suotta! Selvitä astmasi tila ja päivitä lääkityksesi.

Astma on yksi maailman yleisimmistä sairauksista. Se aiheuttaa tulehduksellisen tilan, johon kuuluu limakalvon turvotusta ja limanerityksen lisääntymistä. Astman yleisimmät oireet ovat yskä, hengenahdistus, limaisuus ja hengityksen vinkuna. Oireet vaihtelevat eri vuorokaudenaikoina. Ne voivat liittyä myös tiettyihin tilanteisiin.

– Astmaatikko saa herkästi oireita rasituksessa, kylmällä ilmalla, siitepölyaikana tai tavallisen hengitystieinfektion yhteydessä. Myös esimerkiksi pakokaasu, tupakansavu tai eläinpöly voi altistaa astmakohtaukselle, luettelee keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos.

Astmaatikko saattaakin oireiden pelossa vältellä esimerkiksi eläinperheessä kyläilyä, koivujen kukinnan aikana ulkoilua tai hengästyttävää liikuntaa. Myös konserttiin tai teatteriin lähteminen voi jäädä haaveeksi voimakkaasti parfymoitujen kanssakatsojien vuoksi.

– Asioiden välttely astman takia rajoittaa arkea ja alentaa elämänlaatua. Näin ei tarvitsisi olla, sillä astmaa pystytään lääkitsemään tehokkaasti, Ekroos sanoo.

Lääkitystarve vaihtelee

Lääkehoidon tarkoituksena on rauhoittaa tulehdusta, poistaa oireet, vähentää limaneritystä sekä normalisoida keuhkoputkien supistumisherkkyyttä. Hoidon perustana käytetään säännöllisesti otettavaa lääkettä. Sen lisäksi astmaatikolla tulee olla myös nopeavaikutteinen, tarvittaessa käytettävä oirelääke.

– Lääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja niitä voidaan käyttää pitkiäkin aikoja. Kerran määrätty lääke ei kuitenkaan välttämättä toimi koko loppuelämää. Elämäntilanne ja ulkoiset tekijät vaikuttavat lääkitystarpeeseen. Siksi jokaisen astmaatikon pitäisi käydä tarkistuttamassa tilanteensa astmahoitajalla tai lääkärissä vuoden tai vähintään kahden vuoden välein, Ekroos toteaa.

Hoitotasapainoaan voi testata myös netissä. Osoitteesta astmatesti.fi löytyy Käypä hoito -suosituksen saanut viiden kohdan kyselykaavake, jonka täyttämällä saa osviittaa siitä, onko lääkitys hyvällä tolalla vai olisiko syytä tilata aika lääkäriin.

Älä siis suotta kärvistele hengenahdistuksissasi kotona. Laita lääkityksesi kuntoon ja nauti ulkoilmaelämästä ja muiden ihmisten seurasta!

Astmalääkkeet

Hoitavat lääkkeet: Käytetään säännöllisesti. Hengitettäviä kortikosteroideja, pitkäaikaisia avaavia tai niiden yhdistelmää, tai tabletteina otettavia leukotrieenisalpaajia.

Oirelääkkeet: Käytetään tarvittaessa helpottamaan astmaoireita. Avaavat supistuneita keuhkoputkia. Voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevästi esimerkiksi ennen urheilusuoritusta.

Kommentoi »