Terve.fi

Aivovaurio voi olla syypää lapsen keskittymisongelmiin

Aivovaurio voi olla syypää lapsen keskittymisongelmiin

Traumaattisen aivovaurion saaminen voi vaikeuttaa lapsen elämää monin tavoin.
Mainos

Tutkijoiden mukaan traumaattinen aivovaurio voi aiheuttaa lapselle keskittymisvaikeuksia ja pidentää reaktioaikoja, uutisoi Reuters.

Jo aiemmin traumaattisen aivovaurion on todettu aiheuttavan keskittymisvaikeuksia aikuisilla, mutta Alankomaiden VU-yliopistossa tehty tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa, että traumaattinen aivovaurio on lapsilla yhteydessä älykkyyteen ja keskittymisvaikeuksiin.

Myös aggressiivisuus lisääntyy

Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin 113:a traumaperäisen aivovaurion saanutta 6–13-vuotiasta lasta 53 lapseen, joilla oli jokin muu vaurio kuin aivovamma.

Keskimäärin puolitoista vuotta vamman saamisen jälkeen vanhemmat ja opettajat raportoivat traumaattisen aivovaurion saaneiden lasten keskittymisvaikeuksien ja sisäisten ongelmien, kuten ahdistuksen, olevan pahempia kuin niillä lapsilla, jotka olivat saaneet jonkin muun vamman. Myös ulkoiset ongelmat, kuten aggressiivisuus, oli näkyvämpää traumaattisen aivovaurion saaneilla lapsilla.

Reaktioajat ja tiedon prosessointi hidastuvat

Tutkijat havaitsivat myös keskimääräisen reaktioajan olevan hitaampi traumaattisen aivovaurion saaneilla kuin niillä, jotka olivat saaneet jonkin muun vamman. Lisäksi huomattiin, että kohtuullinen tai vakava traumaattinen aivovaurio laski myös lasten älykkyysosamäärää.

– Koska keskittymisvaikeudet olivat yhä olemassa vuosi loukkaantumisen jälkeen, on epätodennäköistä, että ne häviäisivät itsestään, kommentoi tutkimusta johtanut Marsh Konigs.

Asiantuntijoiden mukaan sekä opettajien että lääkäreiden pitäisi olla selvillä siitä, että traumaattinen aivovaurio aiheuttaa lapsille keskittymisvaikeuksia ja hidastaa heidän informaation prosessointiaan. Lisäksi he painottavat, että aivovaurion riskiä voi alentaa merkittävästi, jos lapset käyttävät pyöräillessään kypärää.

Lähde: Reuters

Julkaistu: 11.8.2015