Terve.fi

Kaksikielisten aivoissa on tavallista enemmän harmaata ainetta

Kaksikielisten aivoissa on tavallista enemmän harmaata ainetta
Kahta kieltä puhuvien ihmisten aivoissa on yleisesti enemmän harmaata ainetta kuin yksikielisten, kertoo uusi Cerebral Cortex -lehdessä julkaistu tutkimus.
Julkaistu: 20.7.2015

Kahta kieltä puhuvien ihmisten aivoissa on enemmän harmaata ainetta kuin yksikielisten, kertoo uusi Cerebral Cortex -lehdessä julkaistu tutkimus.

Tiedeyhteisössä on pohdittu jo pitkään, kehittääkö kahden kielen käyttäminen jokapäiväisessä arjessa aivoja.

Asiaan ei ole aiemmin saatu varmuutta, mutta nyt mahdollisille hyödyille on löytynyt uutta todistusaineistoa.

Amerikkalaisen Georgetownin yliopiston tutkijat tutkivat englantia ja espanjaa puhuvien kaksikielisten ihmisten aivoja ja vertasivat niitä tavallisten yksikielisten aivojen rakenteisiin.

Tutkijat havaitsivat, että kaksikielisillä oli selvästi yksikielisiä enemmän harmaata ainetta aivojen osissa, jotka ohjaavat tehtäviä, joissa vaaditaan keskittymistä, nopeaa ajattelua ja lähimuistia.

Nämä aivojen osat ohjaavat kielen käyttöä, joten tulokset osoittavat kaksikielisten aivojen olevan tässä suhteessa tavallista kehittyneempiä.

Kaksikielisyyden hyötyjä on tutkittu pitkään

Kaksikielisyyden hyötyvaikutukset aivoissa on ollut pitkään yksi neurologian alan polttavista puheenaiheista. 

Pienestä pitäen kahden kielen käyttämisen on uskottu kehittävän aivojen toimintakykyä, mutta konkreettisista hyötyvaikutuksista ei ole oltu varmoja.

— Epäselvyys asiasta on johtunut siitä, että aiemmissa tutkimuksissa on käytetty niin monenlaisia tapoja mitata kaksikielisyyden hyötyjä. Me päätimme verrata suoraan aikuisten kaksikielisten ja yksikielisten ihmisten aivojen harmaan aineen määriä keskenään, Georgetownin yliopiston oppimista tutkivan osaston johtaja Guinevere Eden avaa yliopiston tiedotteessa.

Lähestymistapa osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä yliopiston tutkimustulokset olivat varsin selviä.

— Päättelimme, että kaksikieliset ihmiset tarvitsevat parempia kognitiivisia kykyjä voidakseen käyttää kahta kieltä arjessa sujuvasti. Havaintomme olikin, että kaksikielisillä on tavallista enemmän harmaata ainetta aivojen päälakilohkossa ja otsalohkossa, Eden valottaa.

Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa tukevat hyvin aiempaa tutkimustietoa siitä, miten pitkäaikainen erilaisten taitojen kehittyminen muuttaa aivoja.

Georgetownin yliopiston tutkimus julkaistiin Cerebral Cortex -tiedejulkaisussa. 

Lähteet:

Kommentoi »