Terve.fi

Näin kaksikielisyys vaikuttaa terveyteen

Näin kaksikielisyys vaikuttaa terveyteen
Kaksikieliset miehet ja naiset näyttäisivät sairastuvan Alzheimerin tautiin useita vuosia myöhemmin kuin yksikieliset, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.
Julkaistu: 10.11.2010

Todennäköisesti kahden kielen hallitseminen ja käyttö vahvistaa aivoja samoin kuin sosiaalinen aktiivisuus, koulutus ja harrastukset, jotka kaikki on yhdistetty dementian lykkääntymiseen.

Neurology-lehdessä julkaistuista tuloksista ilmenee, että kaksikielisten Alzheimerin tauti diagnosoidaan keskimäärin neljä vuotta myöhemmin ja heidän oireensa alkavat noin viisi vuotta myöhemmin kuin yksikielisten.

Tutkimukseen värvättiin 211 peräkkäistä potilasta, joilla oli diagnosoitu Alzheimerin tauti. Heistä noin puolet oli ollut lapsesta saakka kaksikielisiä.

Kaksikielisyyteen yhdistetty vaikutus ei selittynyt varallisuudella tai koulutuksella tai maahanmuuttajataustalla, tutkijat havaitsivat. Myöskään sukupuoli ei vaikuttanut tuloksiin.

Yhdysvaltojen kaksikielinen väestö eroaa monin tavoin Suomen kaksikielisistä, joten ei ole selvää miten hyvin tulokset yleistyvät meidän oloihimme.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Neurology 2010

Kommentoi »