Terve.fi

Raudan puute voi pahentaa keuhkoahtaumataudin oireita

Raudan puute voi pahentaa keuhkoahtaumataudin oireita
Oxfordin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että raudan puute elimistössä voi pahentaa kroonisten keuhkosairauksien oireita. Ruiskuinjektioina annettavat rautalisät voisivat olla avuksi oireisiin.
Julkaistu 13.7.2015

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että raudan puute elimistössä voi pahentaa kroonisten keuhkosairauksien oireita. Ruiskuinjektioina annettavat rautalisät voisivat olla avuksi oireisiin.

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet jo kahden vuoden ajan, voisiko säännöllisistä rautainjektioista olla apua hankalien keuhkosairauksien, kuten kroonisen keuhkoputkentulehduksen ja keuhkolaajentuman oireisiin.

Tutkimus sai alkunsa aiemmasta havainnoista, minkä mukaan yhdellä viidestä keuhkosairaudesta kärsivästä oli selvä raudan puute elimistössä.

Niillä, joilla todettiin raudan puute, oli huomattavasti tavallista vähemmän happea veressä, liikuntavaikeuksia, tulehduksia sekä muita hengityselinten ylirasitustiloja, kuten hengityksen vinkumista ja hengenahdistusta.

— Kun puhutaan raudan puutteesta, ajatellaan yleensä vain anemiaa. Rauta on kuitenkin erittäin tärkeä osa monia elimistön prosesseja, tutkimusta johtanut Oxfordin yliopiston professori Peter Robbins muistuttaa yliopiston tiedotteessa.

Nyt pitkään työstetty tutkimus on valmis.

Johtopäätös on selvä – raudan puute pahentaa keuhkosairauksien oireita ja heikentää sairaudesta kärsivien elämänlaatua entisestään.

— Uskomme, että raudan puute vaikeuttaa oireita monilla tavoilla. Nyt meidän tulisi selvittää, voisivatko rautalisähoidot parantaa sairaudesta kärsivien tilannetta ja vähentää toistuvia sairaalakäyntejä, tutkijaryhmään kuulunut lääkäri Annabel Nickol kertoo tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin heinäkuun alussa BMJ Open -tiedejulkaisussa.

Kroonisia keuhkotauteja on vaikea hoitaa

Keuhkoahtaumatauti eli lyhennettynä KAT tai COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disorder) on keskeinen sairastavuutta ja kuolemia aiheuttava sairaus Suomessa ja maailmalla.

COPD tarkoittaa sairautta, jossa on vaihtelevasti mukana kolme tekijää: krooninen keuhkoputkitulehdus, emfyseema eli keuhkolaajentuma ja pienten hengitysteiden ahtautuminen.

Keuhkosairaudet voivat olla erittäin hankalia vaivoja, sillä niihin ei löydy yksittäisiä parannuskeinoja, kuten tehokkaita lääkehoitoja.

Tupakoinnin lopettaminen ja välttäminen vähentävät keuhkotautien oireita, mutta kaikilla siitäkään ei ole apua.

— Tiedämme, että tupakoinnin lopettaminen on tärkein asia, mutta suurimmalla osalla niin tehneistä potilaista oireet eivät katoa mihinkään. Heille jää todella ikäviä oireita, jotka haittaavat päivittäistä elämää ja voivat johtaa jatkuviin sairaalakäynteihin, Nickol kertoo.

Lähteet:

Kommentoi »