Terve.fi

Tutkimus: Liikuntaharrastukset parantavat koulumenestystä

Tutkimus: Liikuntaharrastukset parantavat koulumenestystä
Vapaa-ajan urheiluharrastukset kehittävät lasten itsekuria ja keskittymiskykyä, mikä johtaa koulumenestyksen paranemiseen, toteaa uusi Montrealin yliopiston tutkimus.
Julkaistu 6.7.2015

Vapaa-ajan urheiluharrastukset kehittävät lasten itsekuria ja keskittymiskykyä, mikä johtaa koulumenestyksen paranemiseen, toteaa Montrealin yliopiston tutkimus.

Suurin osa vanhemmista allekirjoittaisi varmasti väitteen, että liikuntaharrastukset ovat lapsille terveellinen ja järkevä keino purkaa ylimääräistä energiaa.

Nyt kanadalaiset tutkijat ovat löytäneet jälleen uuden hyvän syyn kannustaa lapsia urheilun pariin.

Koulumenestys vaikuttaa olevan muita parempaa lapsilla, jotka harrastavat liikuntalajeja järjestelmällisessä urheiluseuraympäristössä, Montrealin yliopiston tutkijat havaitsivat.

— Lapset, jotka olivat vuosien ajan harrastaneet urheilulajeja organisoidussa seuraympäristössä, olivat selvästi parempia seuraamaan ohjeita ja keskittymään opetukseen koulussa kuin lapset, jotka eivät olleet säännöllisesti mukana urheiluseurojen toiminnassa, tutkimuksen johtaja, Montrealin yliopiston professori Linda Pagani kertoo Health Dayn artikkelissa.

Tutkimuksen mukaan lapset oppivat itsehillintää ja -kuria, keskittymistä, ohjeiden noudattamista ja ryhmässä toimimista paremmin urheiluharrastusten kautta.

Lasten kehitystä seurattiin vuosia

Neljä vuotta sitten Montrealin yliopiston professori Linda Pagani aloitti tutkijaryhmänsä kanssa tutkimuksen, jossa tarkasteltiin urheiluharrastusten vaikutuksia tarhaikäisten lasten kehitykseen.

Tiedot lasten kehityksestä saatiin lähes 2700 lapsen lastentarhanopettajilta ja vanhemmilta, jotka vastasivat kyselytutkimukseen. Lisäksi vanhempia haastateltiin lasten vapaa-ajasta ja perhe-elämästä.

Muutaman vuoden päästä tutkijat ottivat jälleen yhteyttä vanhempiin ja lasten opettajiin nähdäkseen, millaista kehitystä ajan kuluessa oli tapahtunut.

Urheiluharrastusten ja paremman koulumenestyksen väliltä ei kyetty löytämään yhtä selkeää syy—seuraus-suhdetta, mutta tutkijat uskovat hyötyvaikutusten kumpuavan urheiluseurojen sosiaalisesta ympäristöstä eli niin sanotusta yhteen hiileen puhaltamisesta.

— Urheiluseurojen tarjoamassa ympäristössä on jotain erityistä. Se voi ehkä olla urheilulajeista opittava yhteenkuuluvuuden tunne ja yhteisten päämäärien tavoittelu, joka auttaa lapsia ymmärtämään yhteisten pelisääntöjen ja auktoriteettien kunnioittamisen tärkeyden, Pagani arvioi.

Lähteet:

Kommentoi »