Sairaudet

Faktat haltuun: Virtsankarkailu

Virtsankarkailu on hyvin yleinen vaiva. Naisilla virtsankarkailu on yleisempää kuin miehillä johtuen anatomisista syistä.

Teksti Terve Media Oy
1.7.2015 Terve.fi

Virtsankarkailu on hyvin yleinen vaiva. Naisilla virtsankarkailu on yleisempää kuin miehillä johtuen anatomisista syistä. 35-64-vuotiaista naisista noin 16-20 prosentilla esiintyy virtsankarkailua ja vastaavan ikäisillä miehillä noin 4-5 prosentilla.

Virtsankarkailu jaetaan kahteen pääryhmään:

Pakkoinkontinenssissa virtsarakko ärsyyntyy ja tapahtuu virtsankarkailua, jota ei pysty täysin tahdonalaisesti estämään.

Pakkoinkontinenssi on yksi yliaktiivisen rakon oireista. Yliaktiivisen rakon taustalla voi olla mm. virtsarakon tulehdus, kasvain, aiemmin sairastettu aivoverenkierron häiriö, neurologinen sairaus tai diabetes.

Yleisin oire on tihentynyt virtsaamistarve. Siihen on yleensä edeltävästi liittynyt virtsaamispakko ja tarve.

Pakkoinkontinenssissa virtsa karkaa pissatuksen tunteen jälkeen, eikä virtsan tuloa pysty estämään, tai virtsasuihkua keskeyttämään wc:ssä.

Ponnistusinkontinenssissa virtsa karkaa ponnistaessa, yskäistäessä, nauraessa, aivastaessa tai muussa äkkiliikkeessä.

Virtsan karkaaminen ponnistusinkontinenssissa johtuu virtsaputkea tukevien lihasten ja sidekudosten löystymisestä tai virtsaputken seinämän heikentymisestä.

Syynä voivat olla muun muassa synnytys, ylipaino, raskas työ, krooninen yskä ja ikääntyminen.

Joskus on kyseessä näiden kahden inkontinenssimuodon sekamuoto.

Miehillä inkontinenssiongelma koskee lähinnä ikääntyneitä miehiä, ja ilmenee virtsasuihkun heikkenemisenä ja öisenä virtsaamistarpeena.

Valtaosalla miehistä kyseessä on yliaktiivinen virtsarakko, ei ponnistusinkontinenssi kuten naisilla.

Inkontinenssiin miehillä liittyy usein eturauhasen liikakasvuun liittyvät ongelmat.

Hoito

Ponnistusinkontinenssi

Koska naisten ponnistusinkontinenssi on yleensä seurausta rakon toimintaa säätelevien lihasten heikentymisestä, sitä voidaan hoitaa harjoituksilla, joilla lantionpohjan lihaksia vahvistetaan.

Jos lihasharjoituksista ei ole tarpeeksi apua, ponnistusinkontinenssia voidaan hoitaa myös leikkauksella, jossa laskeutunutta virtsaputkea nostetaan takaisin anatomiselle kohdalleen.

Estrogeenikorvaushoito voi auttaa vaihdevuosi-iän ohittaneita ponnistusinkontinenssista kärsiviä naisia.

Pakkoinkontinenssi

Koska pakkoinkontinenssiin liittyy yliaktiivinen rakko, tätä inkontinenssimuotoa voidaan hoitaa rakkoa rauhoittavilla antikolinergisillä lääkkeillä.

Ikämiehiä hoidettaessa lääkkeiden vaarana saattaa kuitenkin joskus olla rakon lamaantuminen liikaa. Tämä taas johtaa vieläkin hankalampaan tilanteeseen eli virtsaumpeen, jolloin mitään ei tule ulos.

Leikkaushoito taas, joka voi toimia naisten ponnistusinkontinenssin hoidossa, ei auta pakkoinkontinenssista kärsiviä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi