Terve.fi

Mers - tästä on kyse

Mers - tästä on kyse
Mers, eli Middle East Respiratory Syndrome on koronavirus, joka aiheuttaa ihmisillä vaarallisen hengitystieinfektion. Tautia on havaittu jo muutaman vuoden ajan Lähi-Idässä, mutta nyt se uhkaa levitä maailmalle.
Julkaistu 26.6.2015

Mers, eli Middle East Respiratory Syndrome on koronavirus, joka aiheuttaa ihmisillä vaarallisen hengitystieinfektion. Tautia on havaittu jo muutaman vuoden ajan Lähi-Idässä, mutta nyt se uhkaa levitä maailmalle.

Mers-koronavirus nousi suureen mediahuomioon tämän vuoden toukokuussa, kun Etelä-Koreassa puhkesi laaja mers-epidemia.

Tartuntoja on esiintynyt Lähi-idässä, eniten Saudi-Arabiassa, Arabiemiraateissa, Jordaniassa ja Qatarissa.

Virus on kulkeutunut matkailijoiden mukana Eurooppaan (Englanti, Saksa, Ranska ja Italia), Afrikkaan (Tunisia, Algeria) sekä Aasiaan (Etelä-Korea, Filippiinit, Malesia ja Kiina) ja Yhdysvaltoihin.

Ensimmäinen mers-tapaus todettiin jo vuonna 2012 Lähi-Idässä, mutta viruksen leviäminen alkaa uhata länsimaita tosissaan vasta nyt.

Millainen tauti mers on?

Mers kuuluu koronavirusten joukkoon.

Ihmisiin ja eläimiin tarttuvat koronavirukset aiheuttavat yleensä vain lievän hengitystieinfektion, mutta mers poikkeaa muista koronaviruksista vaarallisuutensa vuoksi.

Mers voi aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion, joka voi johtaa jopa kuolemaan. Tuoreimpien arvioiden mukaan noin 38 prosenttia tartunnan saaneista kuolee.

Miten mers tarttuu?

Mersin tartuntalähteestä ja reiteistä ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Viruksen leviäminen ihmisestä toiseen näyttäisi olevan mahdollista, mutta rajoittunutta, ja saattaa vaatia erittäin läheisen kosketuksen sairastuneen henkilön kanssa.

On lisääntyvästi näyttöä, että mers-virusta esiintyy kameleissa. Kameleiden arvioidaan tartuttavan virusta suorasti tai epäsuorasti ihmiseen.

Mitä oireita mers aiheuttaa?

Lähes kaikilla sairastuneilla henkilöillä on ollut vakava hengitystieinfektio, kuten keuhkokuume.

Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää ja hengenahdistusta – joissakin tapauksissa munuaisten vajaatoimintaa.

Useilla sairastuneilla on todettu myös ripulia.

Immuunipuutteisilla henkilöillä taudinkuva saattaa olla epätyypillinen. Kun taudista saadaan lisää tietoa, taudinkuva saattaa muuttua ja tarkentua.

Miten mers-infektioita hoidetaan?

Hoito on oireenmukaista ja saattaa vaatia tehohoitoa. Mersiä vastaan ei ole toistaiseksi lääkehoitoa eikä rokotetta.

Miten tartuntoja voidaan estää?

Mersin tartuntalähde ja -reitit ovat vielä epäselviä, joten tärkein keino ehkäistä tartuntoja on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Kannattaa myös yleisesti välttää läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio.

Matkailijoiden on hyvä välttää kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita, pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä sekä juoda pullotettua tai keitettyä vettä.

Lisäksi on syytä välttää läheistä kosketusta luonnon eläimiin, kuten kameleihin, lepakoihin sekä koti ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin, vaikka tartuntojen mahdollista eläinperäistä lähdettä ei tunneta.

Suomessakin muutamia lieviä epäilyjä mersistä

― Periaatteessa asia ei ole uusi. Virusta on esiintynyt jo kolmen vuoden ajan. Suomessakin sellaisia kohtuullisen keveitä epäilyjä on ollut muutama tapaus, mutta mitään todellista mersiksi osoittautunutta tapausta ei ole ollut, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautiosaston johtaja Mika Salminen Yleisradion haastattelussa.

Salminen lisää Ylen haastattelussa, että Suomen terveysviranomaiset ovat varautuneet mersin leviämiseen.

WHO muistuttaa maita mersiin varautumisesta

Maailman terveysjärjestö WHO on julkaissut tiedotteen, jossa se ohjeistaa koko maailmaa varautumaan taudin leviämiseen.

Järjestö korostaa, että kyseessä ei ole maailmanlaajuinen hätätilanne, vaan herätys taudilta suojautumiseen.

WHO:n mukaan ihmiset matkustavat ympäri maailmaa niin paljon, että mersin ja muiden tartuntatautien leviämiseen tulisi aina varautua huolella.

Lähteet:

1 kommentti