Terve.fi

Kilpirauhasen lievä liikatoiminta mahdollisesti luunmurtumien riskitekijä

Kilpirauhasen lievä liikatoiminta mahdollisesti luunmurtumien riskitekijä
Kilpirauhasen liikatoiminta on tunnettu luukadon ja luunmurtumien riskitekijä, mutta sama näyttäisi koskevan myös ns. piilevää liikatoimintaa, joka ei vielä täytä varsinaisen liikatoiminnan kriteerejä. Lue lisää.
Julkaistu: 23.6.2015

Kilpirauhasen liikatoiminta on tunnettu luukadon ja luunmurtumien riskitekijä, mutta sama näyttäisi koskevan myös ns. piilevää liikatoimintaa, joka ei vielä täytä varsinaisen liikatoiminnan kriteerejä.

Verrattuna normaalisti toimivaan kilpirauhaseen piilevään kilpirauhasen liikatoimintaan liittyy noin kolmanneksen suurempi lonkkamurtumien ja muiden luunmurtumien riski, tuore tutkimus osoittaa. Etenkin tämä koskee potilaita, joilla kilpirauhasta stimuloivan TSH-hormonin pitoisuus on alle 0,10 mU/l tai joilla on piilevä endogeeninen kilpirauhasen liikatoiminta. Lievä tai piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta ei vaikuttanut luunmurtumien todennäköisyyteen.

Piilevä kilpirauhasen liikatoiminta voi edistää luunmurtumia usealla mekanismilla, tutkijat kirjoittavat. Kilpirauhashormonit vaikuttavat luusoluihin ja saattavat sitä kautta heikentää luita. Myös vaikutukset lihaksiin voivat mahdollisesti altistaa kaatumisille ja sitä kautta murtumille.

Tutkimus perustuu kolmentoista aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin, joka kattoi yli 70 000 potilaan terveystiedot. Kilpirauhasen liikatoimintaa on noin yhdellä suomalaisella sadasta.

Lähde: Jama 2015

Lue lisää:

Erikoislääkärin artikkeli: Kilpirauhanen voi oireilla piilevästi

Kommentoi »