Terve.fi

Mediuutiset: Ulkomailla vatsataudin riski voi olla jopa monisatakertainen

Tiesitkö, että vaikkapa Thaimaassa saat vatsataudin lähes 200 kertaa todennäköisemmin kuin Portugalissa tai Italiassa?

Tiesitkö, että vaikkapa Thaimaassa saat vatsataudin lähes 200 kertaa todennäköisemmin kuin Portugalissa tai Italiassa? Mediuutisten uutisoima suomalaistutkimus valottaa ensi kertaa vatsatautitodennäköisyyksiä eri maiden välillä.

Husin infektiolääkärin Heli Siikamäen tutkimuksesta käy ilmi, että turisti sairastuu todennäköisimmin vatsatautiin Thaimaassa, Turkissa ja Egyptissä.

- Olemme voineet verrata vakuutusyhtiöiden hätäpalveluun ilmoitettuja tapauksia ja Tilastokeskuksen tietoja suomalaisista matkustajista. Tiettävästi tämä on ensimmäinen kerta, kun vakavimmille matkan aikana sattuneille sairauksille ja vammoille on pystytty laskemaan ilmaantuvuus, selventää Siikamäki.

Harvinaisesta tutkimuksessa on sen materiaali: aineistona ovat tapaukset, joissa matkailija on käynyt lääkärissä ja ollut yhteydessä vakuutusyhtiön käyttämään hätäpalveluyritykseen. Ilmoitukset on suhteutettu matkapäivien määrään todennäköisyyksien määrittämiseksi.

Mukana otannassa ei siis ole henkilöitä, jotka sairastuivat, mutta eivät käyneet lääkärissä. Mukana ei ole pohjoismaita, Venäjää tai Baltian maita, joten harmittavasti vertailua koto-Suomen ja muiden maiden välillä ei saada.

Erot hygieniassa ovat valtavia eri lomakohteiden välillä. Esimerkiksi Thaimaassa on 196 kertaa suurempi todennäköisyys sairastua vatsatautiin kuin Italiassa tai Portugalissa. Egyptissä riski on peräti 615-kertainen.

Siikamäen mukaan hygieniatason lisäksi tuloksiin vaikuttanevat myös lomakohteiden lämpötilat, sillä elintarvikkeet pilaantuvat nopeammin helteessä. Omalla toiminnalla voi jossain määrin pienentää riskiä.

- Omalla hyvällä käsihygienialla voi välttää mikrobien siirtymistä pinnoilta käsien kautta limakalvoille ja siten suojata itseään hengitystieinfektioilta ja suolistoinfektioiltakin.

Lähde: Mediuutiset

Lue lisää:

Julkaistu: 25.6.2015
Kommentoi »