Terve.fi

Ripulin ja oksennustaudin hoito

Ripulin ja oksennustaudin hoito
Oksennustaudin ja ripulin hoito. Ripulin ja oksennustaudin jyllätessä on tärkeää huolehtia sokerin ja suolojen saannista.
Teksti

Julkaistu 4.11.2009

Ripulin ja oksennustaudin aiheuttaa yleensä elimistössä oleva virus tai bakteeri. Lapsille ne aiheuttavat herkemmin elimistön kuivumistilan, jota voidaan ehkäistä huolehtimalla tarvittavasta neste- ja suolatasapainosta. Ripulin ja oksennustaudin aikana lapsen yleistilaa täytyy seurata sekä pitää kirjaa lapsen syömisistä ja juomisista. Vatsataudin aikana lapselle kannattaa antaa sellaista ruokaa, jota lapsi syö mielellään. Hyviä ruokia ovat erilaiset vellit, kiisselit sekä soseet. Pienen lapsen rintaruokintaa jatketaan normaalisti.

Nesteen saannista tulee huolehtia, lapselle juomaksi voi antaa esimerkiksi laimeaa mehua. Jos lapsen ruokahalu on huono, voidaan elimistön kuivumista ehkäistä ripulijuomalla (Osmosal).

Katso taulukosta ripulipotilaan nestetarve vrk:ssa

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Ripulijuoma Osmosal sisältää sokeria ja suoloja, joilla saadaan elimistön tila tasapainoon. Juomajauhe sekoitetaan annosohjeen mukaiseen määrään vettä. Valmis juomasekoitus säilyy jääkaapissa vuorokauden ajan, juomajauhetta säilytetään huoneenlämmössä, kuivassa paikassa.

Maitohappobakteerit ja terveysvaikutteiset hapanmaitotuotteet voivat myös lyhentää vatsavaivojen kestoa.

Lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos kyseessä on alle puolen vuoden ikäinen lapsi, lapsen yleistila laskee, lapsella on kuumetta, voimakasta ripulia ja oksentelua, mahakipuja, lapsi ei suostu juomaan eikä syömään tai oksentaa kaikki pois, on väsynyt ja veltto, ripuli lakkaa äkillisesti ja lapsi on itkuinen, uloste on veristä, lapsella on jokin muu sairaus tai jos ripuli kestää yli 5 vuorokautta.

Kommentoi »