Terve.fi

Verenpurkauma silmässä –potilasohje

Verenpurkauma silmässä –potilasohje
Verenpurkauma syntyy yleensä itsestään ilman ulkoista syytä. Joskus verenpurkaumaa voi edeltää esimerkiksi kova fyysinen ponnistus tai silmän hierominen. Joillekin ihmisille tulee tavanomaista useammin sidekalvon alaisia verenvuotoja. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu: 18.5.2015

Silmän sidekalvon verenpurkaumassa (sugillaatio) on kyse mustelmasta, jossa verenpurkauma on silmän sidekalvon alla peittäen valkoisena näkyvän kovakalvon. Oireena on usein voimakkaastikin punoittava silmä. Vaivaan ei liity kipua, mutta siihen saattaa liittyä lievää roskantunnetta silmässä.

Verenpurkauma on harmillinen, mutta vaaraton ja se paranee itsestään 1-2 viikon kuluessa.

Verenpurkauma syntyy yleensä itsestään ilman ulkoista syytä. Joskus verenpurkaumaa voi edeltää esimerkiksi kova fyysinen ponnistus tai silmän hierominen. Joillekin ihmisille tulee tavanomaista useammin sidekalvon alaisia verenvuotoja. Kyseessä voi osittain olla perinnöllinen taipumus.

Altistavina tekijöinä voivat olla myös kohonnut verenpaine tai veren hyytymistä estävät lääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo tai varfariini. Useimmiten purkauman syytä tai syntyä ei kuitenkaan edes huomaa.

Silmän verenpurkauman omahoito

- Jos verenpurkauma on oireeton eikä siihen liity hoitoa vaativaa vammaa, sen annetaan parantua itsekseen. Verenpurkauma paranee yleensä 1-2 viikossa. Ennen häviämistään punoitus voi muuttua himmeän vihertäväksi tai kellertäväksi.

- Varsinaista hoitoa ei ole saatavilla. Jos silmässä on roskan tunnetta, voidaan oireita lievittää kostutustipoilla.

Verenpurkauma silmässä, milloin lääkäriin?

- Jos verenpurkauma on tullut silmän seudulle kohdistuneen vamman yhteydessä on silmä syytä tarkistuttaa lääkärillä. Joskus silmän verenpurkauma saattaa peittää alleen esim. kovakalvon lävistävän repeämän.

- Jos verenpurkauma toistuu usein

- Jos taustalla on korkea verenpaine tai oire ilmenee muun sairauden yhteydessä

- Jos käyttää säännöllisesti verenohennuslääkkeitä

Lähteet:

Sidekalvon alainen verenvuoto (sugillaatio). Lääkärin käsikirja, terveysportti.fi.

Silmävammat, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2007;123(15):1865-9

5 kommenttia