Terve.fi

Lasten lihavuus kasvava ongelma - ratkaisu vapaasta vai järjestetystä liikunnasta?

Lasten lihavuus kasvava ongelma - ratkaisu vapaasta vai järjestetystä liikunnasta?
Lasten lihavuus huolestuttaa. Suomessakin ylipainoisten lasten osuus on lähes kaksinkertaistunut parin vuosikymmenen aikana.
Julkaistu: 14.5.2015

Lasten lihavuus huolestuttaa. Suomessakin ylipainoisten lasten osuus on lähes kaksinkertaistunut parin vuosikymmenen aikana. Liikunnan väheneminen on yksi ilmeinen syy. Meilläkin on keskusteltu koulu- ja muun järjestetyn liikunnan lisäämisestä. Kanadassa pidetyn lihavuuskokouksen viesti korostaa kuitenkin lasten vapaan, pikemminkin kuin ohjatun liikunnan tehoa.

Kanadassa puistot ja luonto ovat lähellä ja ulkona liikkumiselle on hyvät edellytykset. Kouluissa liikuntatunnit ovat lakisääteisiä. Kuulostaa suomalaisittain tutulta. Lisäksi neljä viidestä lapsesta osallistuu ohjattuun urheiluun. Silti joka kolmas lapsi Kanadassa on ylipainoinen. Siellä tehtyjen laskelmien mukaan koululiikunnassa aktiivista liikkumista on vain neljäsosa tunnista ja ohjatussa harrastusliikunnassakin kaksi kolmannesta. Muu aika menee istumiseen ja odotteluun. Kun lasketaan kaloreita, lasten oma vapaa liikunta kuluttaa niitä reilusti kaksin verroin ohjattuun liikuntaan verrattuna.

Mitä se vapaa liikunta on? Tämän kokouksen neuvon mukaan se on lasten päästämistä ulos olemaan lapsia. Kuulostaa menneitten vuosien suomalaisilta pihaleikeiltä. Lapset pitävät luontaisesti huolta aktiviteeteista: hyppelyä, kiipeilyä tai mitä tahansa keksitäänkään. Puuhailu ja leikki ulkona tai kotipihassa on vanhemmillekin helpotus, koska lapsia ei tarvitse viedä harjoituksiin ja maksaa niistä.

Kanadassa 11-vuotiaat viettävät ruudun ääressä lähes 6 tuntia päivässä. Lisäksi monen viikonloputkin kuluvat käytännössä lähes täysin ruudun edessä istuen. Sikäläisen arvion mukaan lasten ruutuajan lyhentäminen kahteen tuntiin jättäisi niin paljon aikaa pihaleikkeihin, että merkittävä osa kaloreista kuluisi. Se olisi hyvä askel kohti normaalipainoa.

Lähde: CMAJ DOI:10.1503/cmaj.109-5058

1 kommentti