Yksi osa diabeteksen lääkkeetöntä hoitoa on ruokavalio ja oikeaoppinen syöminen. Vaikka lääkehoito jouduttaisiin myöhemmin aloittamaan, syömisen hallinta jää avainasemaan.
Kaikille suositeltava terveellinen ruoka sopii hyvin tyypin 2 diabeetikolle. Mitään erityisruokavaliota ei tarvita, vaikka diabeteksen vuoksi onkin syytä valita syötävänsä harkiten.
Ateriakohtaisen, terveellisen ruoka-annoksen voi koota ns. lautasmallin mukaan. Nyrkkisääntönä voi pitää myös sitä, että syö vain sopivan määrä ruokaa, vähän kovaa rasvaa sekä runsaasti kuituja.
Ruoan valmistuksessa kannattaa suosia keittämistä tai uunissa hauduttamista ilman rasvalisäyksiä. Jos rasvaa tarvitaan, suositeltavimpia ovat kasviöljyt.
Ruokamäärien ja kovan eli tyydyttyneen rasvan vähentäminen auttavat painonhallinnassa ja veren rasva-arvojen korjaamisessa. Kuitu- ja hiilihydraattipitoinen ruoka parantaa sokeritasapainoa sekä veren rasva-arvoja, ja niukka suolan käyttö yhdessä ruokamäärien hallinnan kanssa alentaa verenpainetta.
Suolan sijasta kannattaa käyttää esim. yrttimausteita ruoan maustamiseen. Pieni määrä sokeria silloin tällöin ei ole haitaksi, mutta keinotekoiset makeutusaineet ovat suositeltavia esim. kahvin makeuttajana.
Sen sijaan keinotekoisella makeutusaineella makeutetut diabetestuotteet voivat olla hyvinkin paljon rasvaa sisältäviä. Tuotteet, joissa on sydänmerkki, ovat kaikin puolin sydänterveyden kannalta suositeltavia.
Ateria-ajat on hyvä pitää säännöllisenä. Ruokavalion ja ateriarytmin voi toteuttaa erilaisella ja yksilöllisillä ratkaisuilla, esimerkiksi kaikki eivät halua nauttia kahta lämmintä ateriaa päivittäin.
Tärkeintä on, että ruokamäärät pysyvät riittävän pieninä eri aterioilla. Omasta ruokavaliostasi voit keskustella terveyskeskuksessa hoitavan henkilökunnan kanssa.
-http://files.coronaria.fi/omsu/images/?id=2804554-
Päivittäisen ruokavalion noudattamisessa kannattaa noudattaa ns. kolmiomallia, joka koostuu rasvoista (kolmion yläosa), proteiineista eli eläinkunnan tuotteista (kolmion keskiosa) ja hiilihydraattipitoisista ruoista (kolmion alaosa). Näin toteutuu suositus terveellisestä ruoasta: kohtalaisesti hiilihydraattia sisältäviä ravintoaineita, kohtuullisesti proteiinia eli valkuaisaineita ja niukasti eläinrasvaa.
Rasvan välttäminen on tärkeämpää kuin sokerin välttäminen, koska rasvassa on yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin sokerissa.
Rasvan määrällä ja laadulla on merkitystä sydänterveyden kannalta. Kovat, eläinperäiset rasvat nostavat haitallisen kolesterolin määrää ja ovat haitallisia sydämelle. Pehmeät ja öljymäiset kasvirasvat taas auttavat alentamaan veren haitallista kolesterolia.
On hyvä muistaa, että myös kasvirasvat lihottavat runsaasti käytettynä. Eläinkunnan tuotteista kannattaa valita vähärasvaisia tuotteita – pakkausten tuoteselosteista kannattaa lukea huolella rasvan osuus.
Kalan rasvat ovat laadultaan pehmeämpiä kuin lihan ja makkaran rasvat, joten kalaruoat ovat hyviä vaihtoehtoja pääruokana.
Hiilihydraattipitoiset ruoat kuten leipä, puuro, pasta, riisi ja peruna, marjat, hedelmät ja kasvikset muodostavat monipuolisen ja terveellisen ruoan perustan.
Täysjyväviljatuotteissa, marjoissa, hedelmissä sekä kasviksissa on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Ruoan sisältämä kuitu auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja vähentää näin ollen insuliinin tarvetta. Kuitu vaikuttaa edullisesti myös veren rasvoihin.
Lähde: OAMK:n OMSU-hanke