Terve.fi

Tämä lääkärin kuva koskettaa tuhansia ja tuhansia ympäri maailman

Tämä lääkärin kuva koskettaa tuhansia ja tuhansia ympäri maailman
Valokuva päivystyksen lääkäristä on levinnyt kulovalkeana kansainvälisessä sosiaalisessa mediassa. Sitä on kommentoitu tuhansia ja tuhansia kertoja.
Julkaistu 25.3.2015

Lääkärin asento kuvastaa lohdutonta surua. Päivystyksen ammattilaisen 19-vuotias potilas on kuollut. Lääkäri on mennyt hetkeksi pihalle, kumartunut pihamuurin viereen ja painanut päänsä alas.

Tällainen valokuva on levinnyt kulovalkeana kansainvälisessä sosiaalisessa mediassa. Sitä on kommentoitu tuhansia ja tuhansia kertoja. Kommentoijat ilmaisevat myötätuntoaan ja kertovat omia tarinoitaan surusta.

Kerrotaan, että epätoivoisessa asennossa kuvattu lääkäri on vain muutaman minuutin kuluttua palannut takaisin päivystykseen pää pystyssä. Lääkärin on valokuvannut kalifornialaisen sairaalan pihalla hänen työtoverinsa, ja kuva on pantu sosiaaliseen mediaan lääkärin luvalla, kertoo KevinMD-sivusto.

-Outoa, mutta samaan aikaan kun kuva näyttää synkän hetken ja tuo mieleeni ikäviä muistoja, se myös saa minut tuntemaan itseni tyytyväisemmäksi uravalintaani, kommentoi päivystyksen ammattilaiseksi itsensä esittelevä henkilö englanniksi Reddit-sivustolla.

”Itkin potilaiden tapaamisten välissä”

KevinMD-sivustolla pohditaan syitä, joiden takia kuva on herättänyt niin paljon kommentointia. Kommenteista nousee esille, että ihmiset kaipaavat lääkäreiltä empatian ilmaisuja. Kuva on siinä mielessä tirkistelevä, että sen avulla pääsemme näkemään lääkärin ammattimaisen, ehkä etäisenkin kuoren läpi ihmisen inhimilliseen sisimpään.

Lääkärit ja potilaat ovat kommentoineet, että on puhdistavaa, kun tuodaan lääkärin surua julkisemmaksi. Monen mielestä olisi syytä murtaa kylmän asiallinen kulttuuri ja ääneen lausumaton vaatimus siitä, että lääkärin pitäisi piilottaa tunteensa. Lääkärinkin – myös mieslääkärin – täytyy voida itkeä, tuo moni esille kommenteissaan.

 

”Panemme omat tunteemme syrjään”

”Meitä koulutetaan vuosien ajan suojelemaan elämää. Me teemme niin paljon kuin voimme, ja parantaminen ja elvyttäminen iskostuu meihin niin, että toimimme kuin kone.

Kyllä, tunnemme empatiaa potilasta kohtaan, mutta panemme omat tunteemme syrjään. Jos näyttäisimme tippaakaan tunteitamme – äärimmäistä surua, vihaa tai ylpeyttä – se voisi vaikuttaa siihen, miten hoidamme seuraavaa potilastamme.

Potilaita tulee ja menee. Monet heistä me pelastamme, mutta joitakuita emme pysty pelastamaan. Ja tässä on se hetki, se ainoa hetki, jolloin me todella tunnemme.”

Päivystyslääkäri englanninkielisellä Reddit-sivustolla

”Murentaa ihmistä”

-Eilen kuoli 17 kuukauden ikäinen potilaani. Kävin vessassa itkemässä potilaiden välissä useita kertoja eilen. Olen itkenyt portaissa ja käytävillä. Tällainen murentaa ihmistä, kertoo kuvaa kommentoinut kirurgi. Hänen mukaansa lääkärien koulutuksessa ei opetella mitenkään käsittelemään potilaan kuolemaa.

-Elämä on hyvin haurasta. Meille tulee ikuiset arvet siitä, että menetämme potilaita, joita yritämme auttaa. Tämä on muokannut minua ihmisenä.

Potilas voisi olla empaattinen lääkäriä kohtaan

Jos suruaan ei ilmaise, käy huonosti, tuo moni esille kommenteissaan. Seurauksena voi olla esimerkiksi uupumus tai se, että alkaa panna huonon olonsa kiertämään kiusaamalla kollegoitaan.

Yksi näkökulmista on myös se, että lääkärit tarvitsevat empatiaa potilailtaan, vaikka useimmiten korostetaan päinvastaista, lääkärin empatiaa potilasta kohtaan.

Potilas voi suhtautua lääkäriin muutenkin kuin valittamalla vastaanoton aluksi, kuinka pitkään on joutunut odottamaan. Lääkäri on saattanut juuri kokea potilaansa kuoleman, käyttänyt pari minuuttia suremiseen ja itsensä kokoamiseen ja kävellyt sitten vastaanottohuoneeseen ja tervehtinyt seuraavaa potilasta.

Lähteet:

Lue myös:

1 kommentti