Terve.fi

800 kilokaloria päivässä pudottaa painon nopeasti

800 kilokaloria päivässä pudottaa painon nopeasti

Kiinnostaako nopea laihdutus? Laihdutus erittäin niukkaenergisellä dieetillä (ENE/VLCD) antaa nopeasti tuloksia. Keskimääräinen laihtuminen voi olla jopa 1,5 – 2,5 kiloa viikossa.
Teksti Tuukka Niskanen
Mainos

Yleensä erilaisia laihdutuskuureja pitäisi välttää, mutta on yksi kuuri, jota myös virallinen terveydenhuolto käyttää ylipainon hoitamiseen: erittäin niukkaenerginen dieetti. Kun liikakiloja on päässyt kertymään kymmeniä, tätä laihdutuskeinoa kannattaa harkita.

Erittäin niukkaenergistä dieettiä käytetään aikuisilla, joiden painoindeksi on yli 30 eli kyse on merkittävästä ylipainosta. Ruokavalion avulla paino lähtee voimakkaaseen laskuun ja tulokset voivat olla lyhyessä ajassa hyvinkin dramaattisia. Painon laskiessa myös riski sairastua erilaisiin lihavuussairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin tai tyypin 2 diabetekseen, pienenee.

Paino putoaa turvallisesti

Dieetin aikana päivittäisestä ruuasta saatavaa energiamäärää rajoitetaan niin voimakkaasti, että sitä saa enintään 500-800 kilokaloria päivässä. Silti ruokavalio sisältää hyvälaatuisia proteiineja vähintään 50 g, hiilihydraatteja 10-80 g ja välttämättömiä rasvahappoja 3 g päivässä.

Ruokavalion toteuttamiseen on kaksi keinoa: ainoana ravintona voidaan käyttää laihdutukseen tarkoitettuja kliinisiä ravintovalmisteita ns. VLCD-tuotteita, joita myydään mm. apteekeissa. Ne sisältävät valmiiksi kaikki tarvittavat ravintoaineet, mutta vain hyvin vähän energiaa.

Toinen keino on valmistaa itse hyvin vähäenergisiä aterioita, joita nautitaan pieninä annoksina useita kertoja päivässä. Tämä luonnollisesti edellyttää tietämystä ruokavalion koostamisesta ja eri ruoka-aineiden energiapitoisuudesta. Itse valmistetun ruuan lisäksi tarvitaan erilaisia vitamiinivalmisteita, sillä päivittäinen ruokamäärä jää niin pieneksi, ettei siitä saa riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ruuan vähäinen energiamäärä muuttaa aineenvaihduntaa siten, että keho alkaa käyttää energian lähteenään elimistöön kertyneitä rasvavarastoja. Keskimääräinen laihtuminen voi olla jopa 1,5 – 2,5 kiloa viikossa.

Tukea painonhallintaryhmästä

Ennen ruokavaliohoidon aloittamista olisi hyvä saada lääkärin arvio terveydentilasta, jotta laihdutuksen turvallisuus voidaan varmistaa. Varsinainen dieetti kannattaa toteuttaa ohjatusti, esimerkiksi painonhallintaryhmissä, joita järjestetään monissa terveyskeskuksissa. Niissä on mahdollista saada ravitsemusneuvontaa ja terveydenhoitohenkilöstön opastusta, mutta mikä tärkeintä, myös toisten laihduttajakavereiden tukea. Ryhmä kannustaa parempiin tuloksiin, kuin yksin toteutettu laihdutus.

Erittäin niukkaenergistä ruokavaliota käytetään terveydenhoidon ammattilaisen valvonnassa yleensä 6-12 viikkoa, enimmillään 16 viikkoa. Laihdutuskuurin tulokset voivat olla hyvinkin suuria: 10-20 kilon painon pudotus ei ole harvinaista, toki tuloksissa on yksilöllisiä eroja. Jotta lähteneet kilot eivät tule takaisin, pysyvät muutokset ruokailutottumuksissa ja liikunnan lisääminen ovat välttämättömiä. Myös niihin saa neuvontaa painonhallintaryhmässä.

Dieetti edellyttää hyvää motivaatiota

Erittäin niukkaenerginen ruokavalio on tarkoitettu niille lujatahtoisille naisille ja miehille, jotka ovat tehneet vankan päätöksen karistaa ylimääräiset kilot. Kun halu päästä kiloista eroon on suuri, näkyy se helposti myös tuloksissa. Mikäli painoa on päässyt kertymään reippaasti ja niistä tahtoo päästä eroon, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä painonhallintaryhmiä järjestäviin paikkoihin!

Lue myös

Lääkärikirja: Aikuisten lihavuus

Laihdutus-potilasohje

Julkaistu: 27.6.2012