Terve.fi

Seksi: puhuuko tämä ammattilainen siitä kanssasi?

Seksi: puhuuko tämä ammattilainen siitä kanssasi?
Lääkärien ja hoitajien pitäisi ottaa seksi ja seksuaalisuus puheeksi potilaiden kanssa. Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten ottaminen huomion kuuluu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille.
Julkaistu: 2.3.2015

Lääkärien ja hoitajien pitäisi ottaa seksi ja seksuaalisuus puheeksi potilaiden kanssa. Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten ottaminen huomion kuuluu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille.

Tällaista viestiä toivat Pohjolan Lääkäripäivillä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, LT Maarit Niinimäki ja fysioterapeutti, seksuaaliterapeutti Soili Lukkarila Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Joskus myös lääkkeitä

Kliinistä työtä tekevien lääkärien on hyvä ymmärtää, että he voivat tehdä yllättävän paljon potilaidensa seksuaaliterveyden hyväksi, ajattelee Niinimäki. Tarvittaessa voidaan auttaa myös lääkkeellisin keinoin, jos potilas kärsii esimerkiksi erektiohäiriöistä, ennenaikaisesta siemensyöksystä tai kuivista limakalvoista.

Monet seksuaalisuuteen liittyvät asiat jäävät kuitenkin pimentoon – ja aivan turhaan, ajattelevat Niinimäki ja Lukkarila.

-Meillä on tavoitteena, että henkilökunta saisi paremmat valmiudet ottaa seksuaalisuus rohkeasti puheeksi, kysyä ja osata myös neuvoa, kuvailee Lukkarila. Hän on puheenjohtaja seksuaaliterveyden edistämisen työryhmässä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

-Tarkoitus on, että puheeksi ottamisen kynnys madaltuisi. Että potilaalle tulisi tunne, että apua on saatavilla ihan kuin muihinkin ongelmiin ja että on sallittua esittää kysymyksiä.

Miten ammattilainen voi ottaa seksuaalisuuden puheeksi?

  • Luo mahdollisimman viihtyisää ja turvallista ilmapiiriä.
  • Kerro selkeästi, että seksuaalisuudesta saa puhua ja kysyä.
  • Kysy avoimia kysymyksiä, johon ei voi vastata pelkästään kyllä tai ei.
  • Yleistäminen voi toimia häpeän sulattajana. ”Tämän sairauden kohdalla voi olla tämäntyyppisiä seksuaalitoiminnan häiriöitä. Miten sinun kohdallasi…”
  • Anna tietoa potilaalle myös kirjallisesti.
  • Kirjataan yksikön ohjeet sairauksien vaikutuksista seksuaalisuuteen esimerkiksi perehdytyskansioon.
  • Mieli avoimena, kysymisen kynnys matalana. Voi olla hämmästys, miten myönteisesti potilaat suhtautuvat.
  • Suuri osa potilaista tulee autetuksi perustason tiedolla ja ohjauksella. Harva tarvitsee esimerkiksi seksuaaliterapiaa.

Lähteet: Niinimäki, Lukkarila, Innokylä: Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen

Tutkittua tietoa mutun sijaan

Niinimäki näkee seksuaalisuudesta puhumisen olevan osa lääkärintyötä.

-Seksuaalisuus on tärkeä elämänlaatuun vaikuttava asia, ja sairaudet ja hoidot voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen, hän perustelee.

Lukkarila tähdentää myös sitä, että potilailla on oikeus saata mutu-luulojen sijaan tutkittua, oikeaa tietoa.

Lue myös:

Kommentoi »