Terveys

Hampaiden valkaisu - tavoitteena kaunis hymy

Hampaiden valkaisu on vaivaton tapa kirkastaa tummentuneet hampaat ja saada kaunis hymy.

3.2.2015 Terve.fi

Hampaiden värjäytymiseen on useita syitä ja joskus hampaat värjäytyvät jo kehittyessään. Hampaat tummuvat iän myötä muun muassa värjäävien tuotteiden käytön vuoksi, kuten kahvin, teen, voimakkaan väristen mausteiden, tupakan tai punaviinin. Sisäisiä värjäymiä voivat aiheuttaa esimerkiksi hampaan juurihoito, tapaturma tai tietyt lääkkeet.

Hampaiden valkaisun aikana muun muassa vetyperoksidi- tai karbamidiperoksidipohjaiset aineet läpäisevät kiilteen ja hammasluun hajottaen värjäytyneitä molekyylejä hampaita vahingoittamatta.

Vastaanottovalkaisu vai kotivalkaisu

Nykyään on käytössä useita hampaiden valkaisumenetelmiä ja -aineita, jotka mahdollistavat eri vaihtoehtoja hampaiden valkaisuun, riippuen mihin lopputulokseen pyritään. Hampaiden valkaisu voidaan suorittaa muun muassa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla tai kotona niin sanottuna kotivalkaisuna.

Vastaanotolla hampaiden valkaisut suoritetaan valvotuissa olosuhteissa, jonka vuoksi käytettävät aineet voivat olla kotivalkaisuaineita vahvempia. Tietyissä valkaisumenetelmissä aineiden vaikutusta voidaan lisäksi tehostaa UV-valolla tai laserilla.

Käytetystä valkaisumenetelmästä riippuen valkaisu vastaanotolla kestää yleensä tunnista muutamaan tuntiin ja se suoritetaan yhdellä tai useammalla käyntikerralla.

Hampaat puhdistetaan plakista ja ikenet ja limakalvot suojataan tarpeen mukaan. Suojauksella varmistetaan, ettei valkaisuainetta pääse muualle kuin hampaisiin.

Turvallinen tapa valkaista hampaat kotona on vastaanottojen tarjoamat kotivalkaisut, joissa valkaisuaine levitetään niille tarkoitettuihin valkaisumuotteihin kotona tehtävän valkaisun ajaksi.

Valkaisuaineen vahvuudesta riippuen muotteja käytetään öisin tai päivisin esimerkiksi 15 minuutista useampaan tuntiin noin viikon ajan.

Omien hampaiden mukaan teetetyt muotit varmistavat niiden hyvän istuvuuden ja valkaisuaineen pysyvyyden. Valkaisuhoidon päätyttyä muotit jäävät asiakkaalle mahdollisia uusintakäsittelyjä varten.

Hampaiden valkaisuaine voi olla kotivalkaisumuoteissa myös valmiina, jolloin muotit ovat yleensä kertakäyttöisiä.

Lue myös: Haluatko valkoisemmat hampaat luonnollisesti? Näin se käy!

Huomioitavaa hampaiden valkaisussa

Ennen hampaiden valkaisua tulee varmistaa, että hampaat ja ikenet ovat terveet, ja että valkaisu on mahdollista tehdä.

Hammaslääkärin tekemällä tarkastuksella varmistetaan, että valkaistavalla alueella ei esiinny paikattavia karieksia, saumavuotoja täytteissä, hammaskiveä tai voimakasta kiilteen kulumista.

Säännöllinen kotihoito ja suuhygienistin tai hammaslääkärin tekemä hammaskivenpoisto varmistaa ikenien terveyden.

Täytteet ja proteettiset rakenteet eivät vaalene valkaisun aikana; tarvittaessa ne voidaan vaihtaa vaaleampiin valkaisuhoidon päätyttyä. Valkaisua ei tehdä raskaana oleville eikä imettäville.

Hampaiden valkaisun jälkihoito

Värjäävät aineet tarttuvat hampaaseen herkemmin heti valkaisun jälkeen, tämän vuoksi niitä tulee välttää muutamien päivien ajan. Valkaisu voi aiheuttaa vihlontaa sen aikana tai jälkeen. Vihlonta on ohimenevää ja vastaanotolla levitettävä fluorilakka auttaa ehkäisemään sitä.

Vastaanotolla tehtävää valkaisua voidaan pitää yllä ja tehostaa tarpeen mukaan kotivalkaisumuoteilla. Valkaisukäsittely voidaan myös uusia tietyin väliajoin. Valkaisussa tulee kuitenkin olla maltillinen ja uusintakäsittelyjä ei tule tehdä liian usein. Asiantuntijan kanssa on hyvä arvioida valkaisutarve ennen valkaisukäsittelyn aloittamista.

Hampaiden hyvä kotihoito ja vastaanotolla tapahtuva säännöllinen puhdistus auttaa ylläpitämään hyvää lopputulosta.

Hampaiden valkaisu on tehokas ja turvallinen tapa saavuttaa kaunis ja raikas hymy, kunhan se tehdään tarkoituksenmukaisesti turvallisilla ja tutkituilla materiaaleilla.

Asiaa hampaiden valkaisusta

  • Valkaisu voidaan suorittaa vastaanotolla tai kotivalkaisuna
  • Hampaiden tulee olla kunnossa ennen valkaisua; ei paikattavia karieksia, saumavuotoja täytteissä tai voimakasta kiilteen kulumista
  • Ikenien tulee olla terveet ja hammaskivi pitää poistaa ennen valkaisua
  • Täytteet ja proteettiset rakenteet eivät vaalene valkaisun aikana
  • Valkaisutuloksen pysyvyyteen vaikuttaa elintavat esim. värjäävien tuotteiden käyttö
  • Hampaiden valkaisu voidaan uusia tarvittaessa
  • Valkaisua ei tehdä raskaana oleville eikä imettäville
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi