Terve.fi

Näihin virheisiin eronneet vanhemmat sortuvat – 5 pahinta

Näihin virheisiin eronneet vanhemmat sortuvat – 5 pahinta
Vanhempien ero voi olla kaikista vaikeinta lapselle, joka tuntee jääneensä ikään kuin kahden tulen väliin. Jotta lapsi välttyisi pahimmilta vaurioilta eron pyörteissä, vanhempien kannattaa ottaa huomioon ainakin nämä viisi asiaa.
Julkaistu: 22.1.2015

Avioero ei ole koskaan helppo – varsinkaan lapselle. Joskus lapsi saattaa olla se, joka kärsii vanhempien erosta kaikista eniten. Hän on voinut joutua rauhanneuvottelijaksi vanhempiensa välille, vaikka suree vielä itsekin sitä, että toinen vanhemmista asuu nyt muualla. Lapsi saattaa joutua myös kohtaamaan vanhemman, joka ei yhtäkkiä pärjääkään jokapäiväisten askareiden, kuten ruoanlaiton tai kotitehtävissä auttamisen kanssa.

Avioerosta voi jäädä lapselle elinikäiset arvet. WebMD haastatteli perhe- ja avioeroasiantuntija Gary Neumania siitä, mitä virheitä eroavien vanhempien kannattaisi erityisesti välttää, jotta lapsi selviäisi erosta mahdollisimman vähillä vaurioilla.

1. Älä tee lapsesta viestinviejää

Neumanin mukaan liian monet vanhemmat yrittävät kommunkoida lapsensa välityksellä. Tämä aiheuttaa lapselle turhaa emotionaalista stressiä ja pakottaa hänet neuvottelemaan tilanteessa, josta omat vanhemmat eivät selviä.

Sähköposti on mainio väline, kun pitää olla yhteydessä entiseen kumppaniin. Sen avulla voi keskustella lapsen kasvatuksellisista asioista ilman, että vanhemmat ajautuvat riitelemään ja avaamaan vanhoja haavoja. Lisäksi sähköpostit jäävät talteen vastaanottajalle, joten vanhemmat miettivät sitä käyttäessään vähän tarkemmin, mitä sanovat.

2. Turvaudu terapeuttiin

Teini-ikäiset haluavat tuntea, että tilanne on heidän hallinnassaan. Avioero mullistaa myös teini-ikäisen elämän, joten älä missään tapauksessa kaada eroon liittyviä ongelmia teini-ikäisesi niskaan. Teinin oma ahdistus ja tarve hallita tilannetta aiheuttaa sen, että he ymmärtävät sinua, mutta sinun täytyy kuitenkin olla vanhempi. Hanki itsellesi apua kodin ulkopuolelta, esimerkiksi terapeutilta, ja pidä kiinni siitä, etten vuodata ongelmiasi teini-ikäisellesi.

3. Yritä ymmärtää lastasi

Lapsi haluaa, että häntä ymmärretään. Avioeron jälkeen hänen tunteensa ovat sekaisin, joten kuuntele häntä äläkä kerro, mitä hänen pitäisi ajatella. Vaikka olisi vaikea olla kritisoimatta eksääsi, älä tee sitä lapsellesi, koska samalla kun kritisoit eksääsi, kritisoit myös lapsesi toista vanhempaa.

Reagoi erityisesti siihen, mitä lapsesi kertoo sinulle. Vanhempana sinulla ei tarvitse olla ratkaisua, mutta sinun täytyy kuunnella.

4. Vältä kuulustelua

Kun lapsi on viikonlopun entisen aviopuolison luona, voi se olla hyvin vaikeaa toiselle vanhemmalle. Tällaisessa tilanteessa Neuman neuvoo suhtautumaan viikonloppuun niin kuin lapset olisivat olleet kylässä esimerkiksi setänsä tai tätinsä luona.

– Jos et kysy lapseltasi viikonlopusta mitään, hänestä voi tuntua, ettei hän edes voi puhua siitä sinun kanssasi. Jos taas kuulustelet häneltä tarkasti koko viikonlopun tapahtumat, asetat hänet mahdottomaan tilanteeseen. Kysy häneltä siis helppoja ja mukavia kysymyksiä, jotka lievittävät jännitystä, ja anna asian sitten olla.

5. Korjaa jo aiheutuneet vauriot

Monet eronneet vanhemmat ovat saattaneet jo sortua joihinkin edellä mainituista virheistä. Neumanin mukaan koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä korjata näitä virheitä, sillä lapset ovat yllättävän hyviä antamaan anteeksi – ainakin teini-ikään asti, jolloin heidän vihansa voi olla pitkäikäisempää.

Jos olet tehnyt virheitä, noudata seuraavia vinkkejä:

  • Pyydä anteeksi. Anteeksi pyytämällä pääset pitkälle lasten kanssa.
  • Selitä tarkasti, mitä olet tehnyt väärin, ja sitoudu tästä eteenpäin parantamaan tapasi.
  • Sovi lapsesi kanssa merkistä, jonka hän voi antaa, kun hänestä tuntuu, että kohtelet häntä väärin. Hän voi esimerkiksi nostaa kätensä ilmaan, jos alat kritisoida entistä puolisoasi hänen kuullen. Tällöin tiedät heti, että olet mennyt liian pitkälle.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää:

Kommentoi »