Sairaudet

Eteisvärinä altistaa oireettomille aivoinfarkteille

Eteisvärinä-rytmihäiriö on tunnettu aivohalvausten riskitekijä, mutta se voi lisätä myös ns. oireettomien aivoinfarktien vaaraa, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Lue lisää.

21.11.2014 Terve.fi

Eteisvärinä-rytmihäiriö on tunnettu aivohalvausten riskitekijä, mutta se voi lisätä myös ns. oireettomien aivoinfarktien vaaraa, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa. Vastaavanlaisia tuloksia on saatua aiemminkin, mutta tutkimusnäyttö on silti ollut niukkaa.

Oireettomat tai hiljaiset aivoinfarktit johtuvat todennäköisesti aivoverisuonen tukkeutumisesta, mutta eivät ole niin vakavia, että aiheuttaisivat potilaalle oireita. Ne ennakoivat varsinaisten aivoinfarktien kehittymistä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulosten perusteella eteisvärinää sairastavien aivoissa on jälkiä oireettomista aivoinfarkteista yli kaksi kertaa useammin kuin verrokkien aivoissa. Tämä havaitaan riippumatta eteisvärinätyypistä potilailla, jotka eivät ole sairastaneet aivohalvauksia. Kaikkiaan arviolta 22–40 prosentilla eteisvärinää sairastavista on oireettomia aivoinfarkteja, tulokset osoittavat.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Annals of Internal Medicine 2014

Lue lisää:

Aivohalvauksen oireet ja hoito

Eteisvärinä – yleisin sydämen rytmihäiriö

Eteisvärinä vaarallisin alle 65-vuotiaille

Laihduttaminen hillitsee eteisvärinää

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi