Terve.fi

Neljä yllättävää asiaa, jotka hajuaisti voi paljastaa

Neljä yllättävää asiaa, jotka hajuaisti voi paljastaa
Kukaan ei osaa arvostaa hajuaistiaan, kun törmää kaatopaikkaan tai astuu koirankakkaan. Mutta todellisuudessa nenäsi tietää paljon, ei ainoastaan sitä, että ympärillä lemuaa. Itse asiassa hajuaistisi, tai sen puute, voi kertoa paljon terveydestäsi. Ja nuuhkimiskykyään ei pitäisikään ottaa itsestäänselvyytenä, vinkkaa Health.com.
Julkaistu 3.11.2014

Kukaan ei osaa arvostaa hajuaistiaan, kun törmää kaatopaikkaan tai astuu koirankakkaan.

Mutta todellisuudessa nenäsi tietää paljon, ei ainoastaan sitä, että ympärillä lemuaa. Itse asiassa hajuaistisi, tai sen puute, voi kertoa paljon terveydestäsi. Ja nuuhkimiskykyään ei pitäisikään ottaa itsestäänselvyytenä, vinkkaa Health.com.

Huono hajuaisti voi olla merkki ennenaikaisesta kuolemasta

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että hajuaistisi on vuosien saatossa hävinnyt? Jos hajuaistisi on kaikkea muuta kuin loistava, se voi olla vinkki heikentyvästä terveydestä.

Chicagon yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa huomattiin, että kyvyttömyys haistaa tiettyjä hajuja voi viitata lisääntyneeseen kuolemanriskiin seuraavan viiden vuoden sisällä.

Huimat 39 prosenttia vanhemmista potilaista, jotka eivät haistaneet appelsiinia, ruusua tai piparminttua, kuoli viiden vuoden sisällä. Saman ajan sisällä keskinkertaisista haistajista kuoli 19 prosenttia ja tarkkanenäisistä vain 10 prosenttia.

Huono hajuaisti voi olla merkki alkavasta Alzheimerin taudista

Amyloidiplakki syntyy aineenvaihdunnan häiriöiden seurauksena. Alzheimerin taudista kärsivillä plakki kasaantuu aivoihin ja aiheuttaa muistista vastaavien aivosolujen kuolemaa.

Harvardin lääketieteellisen koulukunnan tutkimuksessa tutkittavilla, joilla oli huono hajuaisti, oli myös kohonneet amyloidiplakkitasot. Plakki tuhoaakin taudin alkuvaiheessa hajuaistiin liittyviä aivosoluja.

Outojen hajujen haistaminen voi ennustaa aivohalvausta

Joillakin on luonnostaan herkempi hajuaisti kuin toisilla. Mutta jos hajuaisti terävöityy aivan yllättäen ja oudoissa tilanteissa – haistat vaikkapa kalan, vaikka sellaista ei ole lähimaillakaan – voi se olla merkki aivohalvauksesta tai kohtauksesta.

Tavallisesti aivohalvaukseen liittyvät hajut ovat epämiellyttäviä, mutta ne voivat vaihdella henkilöstä riippuen. Lääkärille on syytä hakeutua sukkelasti, jos nokka kertoo jostain, mitä ei pitäisi olla lähistöllä.

Hajujen kuvitteleminen voi edeltää migreeniä

Hajuja voi myös kuvitella, vaikka se harvinaista onkin. Aurallista migreenikohtausta voi edeltää mädäntymiseen tai palamiseen liittyvät hajut.

Lähde: Health.com

Lue myös:

1 kommentti