Terve.fi

Heikko hajuaisti ei tiedä hyvää

Heikko hajuaisti ei tiedä hyvää
Hajuaisti, elinikä: Huono hajuaisti ja kyvyttömyys tunnistaa tavallisia tuoksuja voi vanhuksilla olla merkki lähestyvästä kuolemasta.
Julkaistu 3.10.2014

Huono hajuaisti ja kyvyttömyys tunnistaa tavallisia tuoksuja voi vanhuksilla olla merkki lähestyvästä kuolemasta. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan huono hajuaisti on vahvempi kuolleisuuden ennustaja kuin sydänvaivat tai keuhkosairaudet.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat kolmentuhannen miehen ja naisen hajututkimuksiin ja seurantaan. Viiden vuoden seurannan aikana hieman yli 400 osallistujaa kuoli.

Kun tutkijat yhdistivät tutkimuksen alussa tehtyjen hajututkimusten tulokset kuolleisuustietoihin, he havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka hajuaisti oli ollut heikoin.

Hajutesteissä korkeintaan yhden hajun viidestä tunnistaneista 39 prosenttia menehtyi seurannan aikana. Kahdesta kolmeen hajua tunnistaneista kuoli 19 prosenttia ja neljä tai kaikki hajut tunnistaneista vain 10 prosenttia.

Hajuaisti heikkenee iän myötä, mikä nähtiin myös tässä tutkimuksessa, mutta ikä ei selittänyt tuloksia. Myöskään sosiaaliset ja taloudelliset erot, muu terveydentila, sukupuoli tai etninen tausta eivät selittäneet heikon hajuaistin ja kuolleisuuden yhteyttä. Luultavasti hajuaistin heikkeneminen kertoo silti elimistön ja terveydentilan yleisestä heikkenemisestä iän myötä.

Lue lisää:

Kommentoi »