Lasten tyypillisimpiä alahengitystieinfektioita ovat keuhkokuume (pneumonia), keuhkoputkentulehdus (bronkiitti) sekä infektioastma (obstruktiivinen bronkiitti).
Lasten keuhkokuume (pneumonia)
Noin 3.5 - 4 % alle 5vuotiasta ja n. 1.5 % yli 5-vuotiaista lapsista sairastuu vuodessa keuhkokuumeeseen. Keuhkokuume voi esiintyä keuhkorakkulatasolla (alveolaarinen pneumonia) tai keuhkolohkon tasolla (lobulaarinen pneumonia). Alveolaarisessa pneumoniassa keuhkoröntgenkuvassa näkyy yksi tai useampi tuuheampi varjostuma. Sen sijaan lobulaarisessa pneumoniassa muutos kattaa keuhkolohkon alueen.
Lasten keuhkokuumeen aiheuttajat
Keskeisimpiä keuhkokuumeen aiheuttajia ovat virukset ja bakteerit. Virukset aiheuttavat yhden kolmanneksen, bakteerit yhden kolmanneksen ja molemmat yhdessä yhden kolmanneksen lasten keuhkokuumetapauksista. Viruksista RSV-, rino-, parainfluenssa-, metapneumo-, ja bokavirus ovat yleisimpiä. Bakteereista yleisempiä ovat pneumokokki ja mykoplasma.
Lasten keuhkokuumeen oireet
Keuhkokuumeen oireita voivat olla yskä, hengenahdistus, kuume, tihentynyt hengitystaajuus ja alentunut yleistila. Pneumonia voi myös aiheuttaa kipua rintakehälle sekä hengityksen vinkumista. Oireilu sopii myös muihin alahengitystieinfektioihin, joten pneumonia tulee erottaa muista taudeista. Pneumoniaa tulee epäillä erityisesti, jos hengitystieinfektion oireet ovat pahentuneet, oireet ovat kehittyneet nopeasti, yleiskunto on alentunut tai potilaalla on pneumonialle altistavia tekijöitä. Pikkulapsilla yleistilan laskun merkkinä voivat olla ruokahaluttomuus, itkuisuus, käsittelyarkuus ja väsymys.
Lasten keuhkokuumeen hoito
Varmistettu keuhkokuume hoidetaan antibiooteilla. Alle 6kk lapsi hoidetaan aina sairaalassa. Lievästi sairaat sekä kouluikäiset, että alle kouluikäiset voidaan hoitaa avohoidossa suun kautta amoksisilliinilla. Kouluikäiselle voidaan harkita myös mykoplasman kattavaa doksisykliiniä, mikäli epäily mykoplasmasta herää. Mikäli yleisvointi on huono, potilas oksentelee, potilaalla on hengitysvaikeuksia tai avohoidossa tila ei lähde kahdessa vuorokaudessa paranemaan, aloitetaan sairaalahoidossa laskimonsisäinen antibioottihoito joko G-penisilliinillä tai kefuroksiimilla. Antibiootin tehon tulee aina kattaa pneumokokki. Mikäli kyseessä on varmistettu influenssan aiheuttama keuhkokuume, voidaan hoitoon käyttää oselmtamiviiriä.
Lasten keuhkokuumeen seuranta
Lapsen paranemista tulee avohoidossa seurata. Vanhempien tulee soittaa lapsen voinnista joko seuraavana päivänä tai viimeistään kahden päivän kuluttua. Mikäli paranemista ei ole tapahtunut tai tilanne vaikeutuu hyvin alkaneen toipumisen jälkeen, tulee jatkotutkimuksia ja/tai sairaalaan lähettämistä harkita. Mikäli taas paraneminen käynnistyy hyvin ja jatkuu hyvänä, ei jälkitarkastusta tai -tutkimuksia tarvita.
Lasten keuhkokuumeen yleisyys
Noin 3.5 - 4 % alle 5vuotiasta ja n. 1.5 % yli 5-vuotiaista lapsista sairastuu vuodessa keuhkokuumeeseen. Keuhkokuume on siis verrattain yleinen. Pneumokokkirokote lisättiin kansalliseen rokotusohjelmaan 2010, minkä johdosta pneumokokin aiheuttamat lasten vakavat pneumokokki-infektiot ovat merkittävästi vähentyneet, mutta eivät kokonaan hävinneet.
Lasten keuhkokuumeen ennuste
Yleensä seitsemän vuorokauden lääkehoito riittää hoidoksi. Keuhkokuvan kontrollointia tai jälkitarkastusta tarvitaan vain silloin, kun toipuminen on hidasta, tulee komplikaatioita tai oireet uusivat muutaman viikon sisällä.
Lasten pienten keuhkoputkien tulehdus (bronkioliitti)
Bronkioliitilla tarkoitetaan alle vuoden ikäisen lapsen ensimmäistä uloshengitysvaikeuteen johtavaa infektiota. Se on akuutti viruksen aiheuttama pienten keuhkoputkien eli bronkiolien ja niitä ympäröivän keuhkokudoksen tulehdus.
Lasten bronkioliitin aiheuttaja
Bronkioliitin aiheuttavat virukset, joista merkittävin on RSV. Muita aiheuttajia ovat rino- ja enterovirukset, mutta myös muut.
Lasten bronkioliitin oireet
Pienten keuhkoputkien tulehduksen oireita ovat yskä, nuha ja kuume. Syöminen voi vaikeutua, hengitystiheys kasvaa ja uloshengitys vaikeutua. Alle kuukauden ikäisillä lapsilla voi esiintyä hengityskatkoja.
Lasten bronkioliitin hoito
Hoito tapahtuu pääosin sairaalassa. Alle 3kk ikäiset lähetetään sairaalaan aina ja 3-6kk ikäiset usein. Lääkehoitoa ei ole, joten hoito perustuu hengityksen ja elintoimintojen tukemiseen. Hapetusta seurataan ja hengitystä tuetaan tarvittaessa lisähapella. Ravitsemuksesta huolehditaan. Alle 5 % sairaalaan joutuneista imeväisistä tarvitsee hengityskonehoitoa.
Lasten bronkioliitin seuranta
Seuranta tapahtuu sairaalassa. Bronkioliitti paranee itsestään.
Lasten bronkioliitin yleisyys
Ensimmäisen elinvuoden aikana n. 2-3 % lapsista joutuu sairaalaan bronkioliitin takia. Se on siis yleinen tauti. RSV aiheuttaa usein kevättalvisin epidemoita.
Lasten bronkioliitin ennuste
Ennuste on Suomessa hyvä, eikä kuolleisuutta juuri esiinny. Tehohoitoakin tarvitaan harvoin. Kroonista keuhkotautia sairastavat ja lapset, joilla on synnynnäinen syvänvika kuuluvat riskiryhmään. Sairastettu bronkioliitti voi vaikuttaa astman syntyyn; RSV:n aiheuttaman bronkioliitin jälkeen astmaa todetaan n. 10 %:lla ja rinoviruksen aiheuttaman bronkioliitin jälkeen n. 25-50 %:lla. Muulla samanikäisellä väestöllä astman esiintyvyys on n. 5 %. Vanhempien tupakointi, atooppinen ihottuma ja vanhempien astma lisäävät riskiä astmaan.
Infektioastma eli ahtauttava keuhkoputkentulehdus (obstruktiivinen bronkiitti)
Obstruktiivinen bronkiitti on virusinfektioon liittyvä uloshengitysvaikeus. Tila esiintyy yleisimmin alle 3vuotiailla lapsilla ja se muistuttaa astmakohtauksen hengitysvaikeuskohtausta. Raja bronkioliittiin ja lapsuuden astmaan on liukuva.
Lasten obstruktiivisen bronkiitin aiheuttaja
Obstruktiivisen bronkiitin aiheuttaa virus. Virus on usein sama kuin muissakin alahengitystieinfektioissa. Rinovirus on yksi merkittävä aiheuttaja.
Lasten obstruktiivisen bronkiitin oireet
Oireilu alkaa tavanomaisen ylähengitystieinfektion oirekuvalla eli potilaalla on nuhaa ja yskää sekä lämpöilyä. Hengitys voi olla tihentynyttä ja ähkyvää. Päivien kuluessa kehittyy uloshengitysvaikeus.
Lasten obstruktiivisen bronkiitin hoito
Obstruktiiven bronkiitti paranee itsestään. Antibiootit eivät auta, koska kyse on virusinfektiosta. Inhaloidusta keuhkoputkia avaavasta lääkkeestä salbutamolista voi olla apua oireisiin. Salbutamolia suositellaan annettavaksi tilanjatkeen kanssa lääkkeen keuhkoihin pääsyn varmistamiseksi. Beetasympatomimeeteistä ja glukokortikoidihoidoista ei ole todettu olevan apua sairauden paranemisessa.
Lasten obstruktiivisen bronkiitin seuranta
Lapsella voi olla taipumus saada obstruktiivinen bronkiitti toistuvasti virusinfektioiden yhteydessä. Virusinfektioon liittyvä obstruktio eli uloshengitysvaikeus kuitenkin loppuu 60 %:lla lapsista 3. ikävuoteen mennessä. Mikäli oireilu on jatkuvaa ja astmaan sopivaa tai lääkäri toteaa vähintään 3 kertaa vuoden aikana virusinfektion yhteydessä uloshengitysvaikeuksia tai kohtauksia on tiheästi, on tämä peruste lähettää lapsi lastenlääkärin arvioon. Myös vanhempien astma ja atooppinen ihottuma ovat perusteita lähettämiseen.
Lasten obstruktiivisen bronkiitin periytyvyys
Vanhempien astma lisää lapsen riskiä sairastua astmaan.
Lasten obstruktiivisen bronkiitin yleisyys
Kolmen esimmäisen elinvuoden aikana joka kolmannella lapsella esiintyy infektion uloshengitysvaikeutta.
Lasten obstruktiivisen bronkiitin ennuste
Alle kolmevuotiaana sairastettu rinoviruksen aiheuttama obstruktiivinen bronkiitti lisää riskiä lapsuusiän astmaan.
Lähteet :
Korppi M. Keuhkokuume, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Heiskanen-Kosma T. Lapsen keuhkokuume, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.
Korppi M. Bronkioliitti, Lastentaudit, Kustannus Oy Duodecim
Alahengitystieinfektiot (lapset), Käypä hoito-suositus 2015.
Alahengitystieinfektiot (lapset), Käypä hoito-suositus 2015.
Heiskanen-Kosma T. Lapsen vaikeutunut hengitys, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016
ICD-10:
J13 Pneumokokkikeuhkokuume
J15.9 Määrittämätön bakteerin aiheuttama keuhkokuume
J18.9 Määrittämätön keuhkokuume
J21 Akuutti ilmatietulehdus (bronkioliitti)
J21.90 Lasten akuutti obstruktiivinen bronkiitti