Terve.fi

Yleistietoa keuhkoputkentulehduksesta

Yleistietoa keuhkoputkentulehduksesta

Keuhkoputkitulehdus (bronkiitti), oireet ja hoito: Keuhkoputkitulehdus kestää yleensä 2-3 viikkoa. Lue keuhkoputkitulehduksen oireista.
Teksti Toimitus
Mainos

Keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti on virusinfektion yhteydessä yleinen alle kahdesta kolmeen viikkoa kestävä sairaus, jonka keskeiset oireet ovat yskä ja yskösten erittyminen. Samanaikaisesti esiintyy tavallisesti myös ylähengitystieinfektion oireita, nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä. Keuhkoputkentulehdus on siis hyvin tiiviisti yhteydessä tavallisiin nuhakuumeisiin.

Keuhkoputkentulehdus ja aiheuttaja

Keuhkoputkentulehdusta epäiltäessä tärkeimpänä erotusdiagnostisena vaihtoehtona on pidettävä mielessä keuhkokuume. Keuhkoputkentulehdus on keuhkoputkien seinämiin rajoittuva tauti, kun taas keuhkokuume on keuhkokudoksen sairaus. Keuhkokuume on huomattavasti vakavampi, mutta samalla myös paljon harvinaisempi tauti. Keuhkoputkentulehduksen aiheuttaa yleensä virus, jolloin sen hoitokin on ainoastaan oireenmukainen ja antibioottikuuria ei tarvita. Aiheuttajaviruksia ovat normaalit flunssa- ja influenssavirukset. Joskus keuhkoputkentulehduksen aiheuttaa myös bakteeri, mutta tutkimuksissa on todettu, että antibioottihoidosta ei välttämättä ole hyötyä näissäkään tapauksissa. Antibioottihoito määrätään siis ainoastaan silloin kun potilaalla on selkeitä viitteitä mahdollisesta keuhkokuumeesta, potilas on yli 75-vuotias ja kuumeinen tai potilaalla on vakava perussairaus.

Keuhkoputkentulehdus ja oireet

Lääkäri arvioi vastaanotolla tutkiessaan potilaan yleistilaa ja samalla keuhkokuumeen todennäköisyyttä. Hyväkuntoinen perusterve henkilö jolla ei ole merkittäviä yleisoireita (korkea kuume, hengitysvaikeudet, lisääntynyt hengitystaajuus ja sydämen syke, huono kudosten happeutuminen, matala verenpaine) ja jolta tutkittaessa ei keuhkoista ole kuultavissa pneumoniaan viittaavia rohinoita, sairastaa hyvin suurella todennäköisyydellä keuhkoputkentulehdusta ja voidaan hoitaa kotona. Joskus on kuitenkin tarpeen jäädä seurantalinjalle. Lääkäri voi esimerkiksi määrätä antibioottikuurin valmiiksi, ja ohjeistaa potilaan aloittamaan kuurin mikäli oireet eivät tietyn ajan kuluessa ala helpottamaan. Myös uusi vastaanottokäynti on paikallaan, mikäli oireet kotihoidossa pahenevat.

Keuhkoputkentulehdus ja hoito

Keuhkoputkentulehduksen hoito on siis oireenmukaista hoitoa. Kotiin voi hakea apteekista oireita helpottamaan yskänlääkettä ja nenän tukkoisuutta lievittäviä suihkeita tai tabletteja. Turvallinen kuumetta alentava särkylääke on parasetamoli. Toinen vaihtoehto on ibuprofeeni. Tavalliset kotikonstit, kuten runsas (kuumien) nesteiden nauttiminen tai höyryhengitys, ovat omiaan helpottamaan myös keuhkoputkentulehduksen oireita.

Lue myös:

Keuhkoputkitulehdus-potilasohje

Julkaistu: 4.11.2009