Terve.fi

Lasten keuhkoputkentulehdus

Lasten keuhkoputkentulehdus
Akuutti keuhkoputkentulehdus on keuhkoihin ilmaa kuljettavien keuhkoputkien limakalvojen tulehdus.
Julkaistu 2.10.2013

Akuutti keuhkoputkentulehdus on keuhkoihin ilmaa kuljettavien keuhkoputkien limakalvojen tulehdus. Virukset, esimerkiksi nuhavirus, adenovirus, parainfluenssavirus ja influenssavirus, ovat yleisimpiä keuhkoputkentulehduksen aiheuttajia lapsilla. Keuhkoputkentulehduksen aiheuttaa harvoin bakteerit.

Useimmat ihmiset sairastuvat keuhkoputkentulehdukseen jossain elämän vaiheessa. Lapsilla, joilla on allergioita tai astma ja jotka altistuvat usein tupakansavulle tai muille ilmansaasteille, on lisääntynyt riski sairastua keuhkoputkentulehdukseen.

Oireet

Keuhkoputkentulehdus alkaa yleensä flunssan (ylähengitystieinfektion) oireilla eli tukkoisella nenällä, nuhalla ja aivastelulla. Muutaman päivän jälkeen sairaus leviää rintakehän alueelle. Aluksi keuhkoputkien ärtyminen aiheuttaa kuivaa yskää, mutta vähitellen, kun hengitysteihin kertyy enemmän limaa, yskä muuttuu produktiiviseksi (limaa irrottavaksi) yskäksi.

Joskus keuhkoputkentulehdusta sairastavalla lapsella on kuumetta, päänsärkyä ja erityisesti yskän yhteydessä esiintyvää rintakipua.

Joillakin lapsilla saattaa esiintyä hengitysvaikeuksia ja astmantyyppisiä oireita kuten uloshengityksen pidentymistä. Astmalapsilla astman oireet pahenevat usein keuhkoputkentulehduksen aikana. Kroonisen keuhkoputkentulehduksen ainoa oire voi olla pitkään jatkuva yskä.

Komplikaatiot

Keuhkoputkentulehdus voi kehittyä keuhkokuumeeksi. Keuhkokuumeessa lapsi vaikuttaa sairaammalta, hengitysvaikeudet pahenevat ja kuume voi nousta jopa 39 asteeseen. Jos epäilet, että lapsellasi on keuhkokuume, ota yhteys lääkäriin. Keuhkokuumepotilaan hengitysvaikeudet pahenevat ja astmalääkitys ei tunnu auttavan astmaa sairastavilla lapsilla. Ota tällöin yhteys lääkäriin.

Hoito / Mitä tehdä?

  • Limaa irrottavia yskänlääkkeitä voidaan käyttää irrottamaan limaa ja kuivattamaan eritteitä ja yskänärsytystä hillitsevät yskänlääkkeet auttavat lasta nukkumaan paremmin.
  • Lapsen makuuhuoneen ilman kosteutus joko käyttämällä ilmankosteuttajaa tai ripustamalla märkiä pyyhkeitä lämpöpatterin lähelle.
  • Kuumat juomat voivat lievittää kurkkukipua ja rauhoittaa kuivaa yskää.
  • Anna lapselle runsaasti nesteitä, sillä ne auttavat irrottamaan keuhkoputkissa olevaa limaa.
  • Virustulehdukseen ei ole olemassa tehokasta lääkitystä. Lapsen oloa voidaan parantaa kuitenkin kotikonstein.
  • Antibiooteista ei ole apua viruksen aiheuttamaan keuhkoputkentulehdukseen, sillä ne tehoavat vain bakteeritulehduksiin.  
  • Ota yhteys lääkäriin, jos lapsella on pahoja hengitysvaikeuksia, hänen tilansa on heikentynyt tai kuume nousee hyvin korkeaksi.
  • Jos lapsella on bakteeritulehdus, lääkäri määrää hänelle antibiootteja.
  • Jos lapsen hengitystiet ovat ahtautuneet (vinkuva hengitys), lääkäri voi määrätä hänelle astmalääkkeitä.
  • Jos lapsellasi tiedetään olevan astma, hänen astmalääkitystä voidaan lisätä hänen astmanhoitosuunnitelman mukaisesti.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsella on pahoja hengitysvaikeuksia.

Ennaltaehkäisy

Keuhkoputkentulehdusta on vaikea ehkäistä, sillä se alkaa viruksen aiheuttaman flunssan tai muun hengitystieinfektion jälkitautina. Mutta koska virukset leviävät ilmassa olevien pisaroiden (pisaratartunta) tai suoran kosketuksen (kosketustartunta) välityksellä, usein toistuva käsien pesu voi pienentää virustartunnan riskiä.

Pidä kuumeinen tai hyvin flunssainen lapsi poissa päiväkodista tai koulusta, sillä tartunta voi helposti levitä hänestä muihin lapsiin ja muut lapset välttävätkin helposti sairaan lapsen seuraa.

Lapset, jotka kasvavat kodeissa, joissa tupakoidaan, saavat flunssan useimmin kuin tupakoimattomien kotien lapset. Siksi on hyvä välttää altistamasta lasta passiiviselle tupakoinnille mahdollisimman paljon.

Kommentoi »