Terveys

Suomalaisissa homekouluissa oireillaan enemmän

Rakennusten kosteusvauriot ja homehtuminen eivät ole pelkästään suomalainen ilmiö, sillä homekouluja löytyy kautta Euroopan. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisissa homekouluissa podetaan enemmän hengitystieoireita kuin Keski- ja Etelä-Euroopan kouluissa.

2.9.2014 Terve.fi

Rakennusten kosteusvauriot ja homehtuminen eivät ole pelkästään suomalainen ilmiö, sillä homekouluja löytyy kautta Euroopan. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisissa homekouluissa podetaan enemmän hengitystieoireita kuin Keski- ja Etelä-Euroopan kouluissa.

Tutkimukseen kerättiin kosteusvaurioituneita tai homehtuneita kouluja Suomesta, Alankomaista ja Espanjasta yhteensä 15 kappaletta. Verrokeiksi etsittiin 10 kunnossa olevaa koulua. Kouluissa oli yhteensä 232 luokkaa ja runsaat 3800 iältään 6 – 12-vuotiasta oppilasta. Oppilaiden vanhemmilta kyseltiin lasten hengitystieoireita ja osalle lapsista tehtiin keuhkojen toimintatutkimus. Luokkahuoneista kerättiin pölynäytteitä, joista tutkittiin 14 eri mikrobia tai mikrobiryhmää geenimonistuksella tai kemiallisesti.

Hengitystieoireiden esiintyminen oli homekouluissa yleisempää kuin verrokeissa, mutta ero oli tilastollisesti merkitsevä vain yöllistä kuivaa yskää koskien. Eniten hengitystieoireista kärsivät suomalaisten homekoulujen oppilaat. Keuhkojen toimintakokeissa ei merkittäviä eroja havaittu homekoulujen ja verrokkikoulujen oppilaiden välillä. Mikrobilöydökset vaihtelivat suuresti koulujen välillä ja eri vuodenaikoina. Eniten mikrobeja löytyi espanjalaisista ja vähiten suomalaisista kouluista. Koko aineistossa hengitystieoireet eivät korreloituneet mikrobilöydöksiin tilastollisesti merkitsevästi. Espanjalaisissa homekouluissa havaittiin joitain oireita jopa vähemmän kuin verrokeissa.

Tutkimus ei anna yksinkertaista selitystä homekoulujen oppilaiden terveydellisiin ongelmiin. Mielenkiintoinen kysymys on, miksi homekoulu saa suomalaiset lapset oirehtimaan, vaikka meillä mikrobeja on vähemmän kuin Alankomaissa tai Espanjassa.  Tutkijat esittävät ilmiölle laajan valikoiman mahdollisia selityksiä aina suomalaislasten sukkasillaan olosta luokissa ilmanvaihdon eroihin asti. Suomessa ilmanvaihto on koneellista ja etelämpänä painovoimaista. Suomalaisissa homekouluissa sisäilman koettiin haisevan homeelta voimakkaammin kuin muualla. Tämä viittaa ilmastoinnin ongelmiin – jälleen kerran.

Lähde: Occup Environ Med doi:10.1136/oemed-2014-102246

Lue lisää:

Home kiusaa – 40 miljoonaa vai 0 euroa korjauksiin?

Home lisää vaikean astman vaaraa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi