Ensitreffit tulossa ja kuulet, että ruokapaikkana on herkullinen, mutta niin kovin tulinen intialaisravintola. Vatsasi ähisee tuskasta jo ennen h-hetkeä, mutta vielä rankempaa sillä on, kun olet ahtanut sen täyteen sitä kiusaavia herkkuja.
Mahavaivat ovat yleisiä, ja silloin tällöin ne haittaavat tavallista arkea. Tiettyjä ruoka-aineita välttämällä voi kuitenkin suoda vatsalleen rauhan. Ensitreffien aiheuttamaa mahan pohjassa kutisevaa jännitystä niillä ei kuitenkaan poisteta.
Vältä näitä ruokia
1. Uppopaistetut ruuat: ripulin laukaisijoita
Runsaasti rasvaa tihkuvien uppopaistettujen ruokien syöminen voi aiheuttaa ripulia.
Paksut kastikkeet, rasvaiset lihaleikkeet ja kermaiset tai voiset jälkiruuat voivat niin ikään aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja.
Herkkävatsaisen kannattaa jättää uppopaistetut herkut kaupan hyllyille ja valita mieluummin paistettuja tai uunissa kypsennettyjä ruokia. Kastikkeet kevenevät kummasti, kun niistä jättää kerman pois ja lisää tilalle vihanneksia.
2. Sitrushedelmät: suolistovaivoja
Runsaan kuitupitoisuutensa vuoksi sitrushedelmät voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
Älä hotki appelsiineja, greippejä tai muita sitrushedelmiä, jos ruuansulatuksellasi on näistä haiseva vastalause sanottavanaan.
3. Makeutusaineet: ripulia ja kramppeja
Sokerittoman, sorbitolia sisältävän purukumin liiallinen jauhaminen johtaa ripuliin ja kramppeihin. Yli 50 grammaa sorbitolia päivässä voikin aiheuttaa ankaria suolistovaivoja.
Purukumi ei ole ainoa ongelman lähde. Kroppamme eivät osaa sulattaa sorbitolia, joten kaiken keinotekoista makeutusainetta sisältävän ruuan liiallinen nauttiminen voi johtaa ripulointiin.
4. Liikaa kuitua: ilmavaivoja ja turvotusta
Ajattelet varmaan, että kuiduthan ovat nimenomaan hyvä asia ruuansulatukselle. Näin onkin, sillä runsaskuituiset täysjyvätuotteet ja vihannekset saavat todellakin ruuansulatuksen hyrisemään tyytyväisesti.
Mutta liika on liikaa. Ruuansulatus ei pysy vauhdissa mukana, jos kuituja syö kohtuuttoman paljon. Liika kuitujen nauttiminen johtaa ilmavaivoihin ja mahan turpoamiseen.
Runsaskuituisten tuotteiden määrää onkin syytä lisätä ruokavalioon asteittain, ei kertarysäyksellä.
- Lue myös: Helpota turvotusta näillä vinkeillä
5. Pavut: ilmavaivoja ja kramppeja
Pavut ovat yleinen vatsavaivojen lähde. Ne sisältävät runsaasti sulamattomia sokereita, jotka voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja kramppeja.
Tämä johtuu ihmiskropasta: meillä ei ole entsyymiä, jolla pilkkoa sokeria. Sen vuoksi suoliston bakteerit joutuvat tekemään työn puolestamme. Ja nämä bakteerit tuottavat puuhiensa seurauksena ilmaa.
Voit välttää ikävät vaivat liottamalla papuja vähintään neljä tuntia (mieluummin pitempäänkin) ja vaihtamalla veden ennen keittämistä. Tällöin osa sokerista liukenee pois.
Lähde: WebMD.com