Terve.fi

Makeutusaineet

Makeutusaineet
Ihmisen makuaisti koostuu neljästä perusmausta: makea, hapan, suolainen ja karvas. Mieltymys makeaan makuun on luontaista. Elintarvikkeiden makeuttamiseen käytetään sokereita, sokerialkoholeja ja muita makeutusaineita.
Julkaistu 4.2.2010

Sokerit

Sokereita ovat:

  • tavallinen sokeri (sakkaroosi)

  • hedelmäsokeri (fruktoosi)

  • rypälesokeri (glukoosi)

  • maitosokeri (laktoosi)

  • mallassokeri (maltoosi

Sokerit luokitellaan valmistusaineiksi, ei lisäaineiksi. Myös hunaja on sokeria, se muodostuu glukoosista ja fruktoosista. Sokerit sisältävät noin 1700 kJ / 400 kcal energiaa sadassa grammassa

Sokerialkoholit

Sokerialkoholeja ovat sorbitoli, mannitoli, ksylitoli, isomalti, laktitoli ja maltitoli. Ne luokitellaan lisäaineiksi.

Sokerialkoholit ovat vähemmän makeita kuin tavallinen sokeri, ja ne sisältävät energiaa. Sokerialkoholit imeytyvät elimistöön hitaasti, mikä saattaa aiheuttaa ripulia ja ilmavaivoja etenkin suurina määrinä nautittuna. Sokerialkoholit ovat hampaiden kannalta turvallisempia kuin tavallinen sokeri. Esimerkiksi ksylitolin säännöllisellä käytöllä on hampaiden reikiintymistä vähentävä vaikutus.

Sokerialkoholeja käytetään makeisiin, purukumeihin ja pastilleihin, hilloihin, lisäravinteisiin ja erityisruokavaliovalmisteisiin

Muut makeutusaineet

Sakariini, syklamaatti, aspartaami ja asesulfaami K ovat energiattomia makeutusaineita.

Sakariinia käytetään jälkiruokiin, makeisiin, juomiin ja joihinkin muihin elintarvikkeisiin, esimerkiksi sinappiin. Se on 500 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri.

Syklamaattia käytetään pääasiassa jälkiruokiin, makeisiin ja juomiin. Se taas on noin 30 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri.

Aspartaamia ja asesulfaami K:ta saa käyttää jälkiruokien, makeisten, juomien ja joidenkin muiden elintarvikkeiden makeuttamiseen. Ne ovat noin 100-200 kertaa makeampia kuin tavallinen sokeri. Niitä käytetään useiden light-virvoitusjuominen makeuttamiseen. Aspartaami ei kestä kuumennusta.

Sakariinilla, syklamaatilla, aspartaamilla ja asesulfaami K:lla on enimmäiskäyttörajoituksia. Normaalissa ruokavaliossa käyttörajat eivät ylity. Esimerkiksi normaalipainoinen aikuinen voi juoda aspartaamilla makeutettua virvoitusjuomaa noin kuusi litraa päivässä.

Syklamaatti ei sovi lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille.

Kommentoi »