Sokerit
Sokereita ovat:
tavallinen sokeri (sakkaroosi)
hedelmäsokeri (fruktoosi)
rypälesokeri (glukoosi)
maitosokeri (laktoosi)
mallassokeri (maltoosi
Sokerit luokitellaan valmistusaineiksi, ei lisäaineiksi. Myös hunaja on sokeria, se muodostuu glukoosista ja fruktoosista. Sokerit sisältävät noin 1700 kJ / 400 kcal energiaa sadassa grammassa
Sokerialkoholit
Sokerialkoholeja ovat sorbitoli, mannitoli, ksylitoli, isomalti, laktitoli ja maltitoli. Ne luokitellaan lisäaineiksi.
Sokerialkoholit ovat vähemmän makeita kuin tavallinen sokeri, ja ne sisältävät energiaa. Sokerialkoholit imeytyvät elimistöön hitaasti, mikä saattaa aiheuttaa ripulia ja ilmavaivoja etenkin suurina määrinä nautittuna. Sokerialkoholit ovat hampaiden kannalta turvallisempia kuin tavallinen sokeri. Esimerkiksi ksylitolin säännöllisellä käytöllä on hampaiden reikiintymistä vähentävä vaikutus.
Sokerialkoholeja käytetään makeisiin, purukumeihin ja pastilleihin, hilloihin, lisäravinteisiin ja erityisruokavaliovalmisteisiin
Muut makeutusaineet
Sakariini, syklamaatti, aspartaami ja asesulfaami K ovat energiattomia makeutusaineita.
Sakariinia käytetään jälkiruokiin, makeisiin, juomiin ja joihinkin muihin elintarvikkeisiin, esimerkiksi sinappiin. Se on 500 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri.
Syklamaattia käytetään pääasiassa jälkiruokiin, makeisiin ja juomiin. Se taas on noin 30 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri.
Aspartaamia ja asesulfaami K:ta saa käyttää jälkiruokien, makeisten, juomien ja joidenkin muiden elintarvikkeiden makeuttamiseen. Ne ovat noin 100-200 kertaa makeampia kuin tavallinen sokeri. Niitä käytetään useiden light-virvoitusjuominen makeuttamiseen. Aspartaami ei kestä kuumennusta.
Sakariinilla, syklamaatilla, aspartaamilla ja asesulfaami K:lla on enimmäiskäyttörajoituksia. Normaalissa ruokavaliossa käyttörajat eivät ylity. Esimerkiksi normaalipainoinen aikuinen voi juoda aspartaamilla makeutettua virvoitusjuomaa noin kuusi litraa päivässä.
Syklamaatti ei sovi lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville naisille.