Terve.fi

Koira lapsiperheessä saattaa ehkäistä diabetesta

Koira lapsiperheessä saattaa ehkäistä diabetesta
Suomalaistutkijat ovat ensimmäistä kertaa saaneet viitteitä siitä, että koirakontakti varhaislapsuudessa saattaa suojata nuoruustyypin diabetekselta eli tyypin 1 diabetekselta.
Julkaistu 24.6.2014

Suomalaistutkijat ovat ensimmäistä kertaa saaneet viitteitä siitä, että koirakontakti varhaislapsuudessa saattaa suojata nuoruustyypin diabetekselta eli tyypin 1 diabetekselta.

- Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että altistuminen koiralle ehkäisee muun muassa hengitystietulehduksia lapsen ensimmäisinä elinvuosina, taustoittaa tutkimusprofessori Suvi Virtanen THL:n tiedotteessa.

- Nyt saatu tutkimusnäyttö koiran tyypin 1 diabetekselta suojaavasta vaikutuksesta on merkittävä. Se on kuitenkin maailmanlaajuisesti ensimmäinen tämän suuntainen tulos ja tarvitsee tuekseen lisää tutkimusnäyttöä.

Suomalaistutkimuksessa on selvitetty muun muassa ympäristötekijöiden merkitystä tyypin 1 diabeteksen synnyssä. Tekijöinä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja useat suomalaiset yliopistot ja yliopistosairaalat.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu The Journal of the American Medical Association Pediatrics -lehdessä.

Muut eläimet tai päivähoito pienenä: eivät näytä suojaavan

Tutkimukseen kutsuttiin mukaan lapsia Oulussa ja Tampereella meneillään olevasta pitkäaikaisesta nuoruustyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksesta. Kaikkiaan tähän osatutkimukseen osallistui yli 3000 perinnöllistä diabetesriskiä kantavaa lasta.

Lasten altistuminen sekä kotieläiminä pidettäville koirille ja kissoille että maatilan eläimille kuten lehmille, hevosille ja kanoille tutkittiin.

Varhainen kontakti koiran kanssa näytti olevan ainoa tekijä, joka oli yhteydessä lapsen edenneen esidiabeteksen riskiin: riski oli pienempi niillä lapsilla, joilla oli ollut koirakontakti ensimmäisen elinvuoden aikana. Samaa tulosta ei saatu muille eläimille altistumisesta.

Myöskään päivähoito ensimmäisen elinvuoden aikana ei ollut yhteydessä diabeteksen riskiin.

Seurantatutkimukseen varhaisen mikrobialtistuksen vaikutuksesta tyypin 1 diabetekseen osallistuivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin, Oulun, Tampereen, Turun ja Itä-Suomen yliopistot, Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistolliset sairaalat, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tutkimusyksikkö, sekä Folkhälsan-tutkimuskeskus.

Lue myös:

Kommentoi »