Terve.fi

Lääkäreille tehtiin oma "instagram"

Lääkäreille tehtiin oma "instagram"
Kun lääkäri havaitsee potilaalla jonkin kiintoisan vaivan, josta haluaa kertoa kollegoilleen, hän jakaa kuvan siitä Figure 1:een.
Julkaistu: 3.6.2014
Kuvasta paljastuu, että potilas on nielaissut avonaisen hakaneulan...

Wow!

Eipä taida olla asiallista tapaa, jolla lääkäri tai hoitaja voisi ainakaan potilaan kuullen ilmaista sen, että nyt kyllä sattui eteen jotain erityistä. Miten kiehtovan näköinen löydös! En ole koskaan ennen nähnyt tällaista! Tai: onpa kuin suoraan oppikirjasta. Kollegoiden pitäisi nähdä tämä…

Ilmeisesti tähän tapaan ajateltuun markkinarakoon on iskenyt ”lääkärien instagramiksi” kutsuttu iPhone-sovellus Figure 1. Kyse on palvelusta, jonka avulla jaetaan lääketieteeseen liittyviä kuvia.

Poimintoja kuvista, joita käyttäjät ovat postanneet palveluun:

  • Kuva vaurioituneista ikenistä. Potilaalla on ollut tapana raapia stressaavissa tilanteissa ikeniään.
  • Kuvasta paljastuu, että potilas on niellyt aukinaisen hakaneulan.
  • Avomurtumia. Ihminen on kohdannut auton, moottoripyöräilijä on kohdannut auton ja niin edespäin.
  • Murskaantuneet kivekset.
  • Joku kyselee myös neuvoja. Mistä voi olla kyse näppylöissä, joita on ollut 12-vuotiaan tytön jaloissa vuosia, ilman muita oireita?

Lähde: Figure 1

Palvelun perustaneiden lääkärien mukaan tosin valkotakkien instagramista puhuminen yksinkertaistaa liikaa, kerrotaan The Wall Street Journalin jutussa.

Silti ajatus on samankaltainen. Myös Figure 1:ssä jaetaan kuvia – tällä kertaa tosin lääketieteelliset silmälasit päässä ja suunnattuna nimenomaan lääketieteen ammattilaisille.

Tosin ilman lääkärin titteliäkin pääsee katsomaan kuvia. Toimittaja on nopeasti sisällä. Kuvia voi myös hakea ruumiinosan tai erikoisalan mukaan. Joskus mukana on myös taustatietoja kuvasta.

Sovelluksen sivustolla kerrotaan, että ilmainen palvelu on käytössä tällä haavaa Pohjois-Amerikassa, Iso-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa ja Irlannissa ja muualle aiotaan laajentaa. Kuvien katsominen kyllä näyttää onnistuvan mutkitta myös Suomessa.

Klassisia, harvinaisia ja jokapäiväisiä löydöksiä

The Atlantic on haastatellut yhtä palvelun alkuunpanijoista, lääkäri Joshua Landya Kanadasta.

– Lääkärien keskuudessa on tapana jakaa mielenkiintoisia löydöksiä: sekä klassisia, joista opimme jo lääkiksessä, mutta näemme harvoin, että oppikirjantarkkoja tosiversioita asioista, joita näemme päivästä toiseen, selvittää Landy ajatusta sovelluksen taustalla.

Etenkin lääketieteen opiskelijoiden keskuudessa sovellus on alkanut niittää suosiota, kerrotaan Wall Street Journalin jutussa joulukuulta 2013.

Mutta miten yksityisyys?

Sovelluksen sivustolla vakuutetaan, että potilaiden yksityisyys pyritään turvaamaan mahdollisimman hyvin. Kuvissa ei saa näkyä esimerkiksi kasvoja ja tatuointeja, joista voisi tunnistaa ihmisen.

Jos joku kuva epäilyttää, voi kuka tahansa käyttäjistä liputtaa kuvan, jolloin se poistetaan palvelusta, vakuutetaan sivustolla.

Lue myös:

Kommentoi »