Tutkimuksessa osoitettiin, että punaviinillä voi päästä eroon hammassairauksia aiheuttavista bakteereista laboratorio-olosuhteissa.
Espanjalaiset tutkijat käyttivät tutkimuksessa nuorta Pinot Noir -viiniä. Lisäksi he käyttivät alkoholitonta versiota samasta viinistä. Tutkijat keräsivät sylkinäytteet viideltä vapaaehtoiselta kasvattaakseen biofilmejä hammassairauksia aiheuttavista bakteereista.
Tutkijat kastoivat biofilmejä erilaisiin nesteisiin nähdäkseen niiden vaikutuksen bakteereihin. He havaitsivat, että punaviini (sekä alkoholillinen että alkoholiton) hävitti bakteerit tehokkaasti.
He huomauttavat, että viinistäkin löytyvän etanolin tiedetään olevan antimikrobiaalista, mutta jopa alkoholittomat viinit vähensivät tutkimuksessa bakteerien määrää.
– Koska molemmat viinit ehkäisivät bakteerin kasvua, on todennäköistä, että muillakin viinin komponenteilla kuin etanolilla on antimikrobiaalisia ominaisuuksia tätä bakteeria vastaan, tutkijat kertovat.
Älä kuitenkaan vielä ryhdy huuhtomaan suutasi punaviinillä, sillä tutkimus suoritettiin laboratoriossa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että tiettyjä ruokia pidetään hyvänä hampaille – erityisesti sellaisia, jotka stimuloivat syljen tuotantoa, sillä sylki voi neutraloida happoa. Hyviä vaihtoehtoja tähän ovat esimerkiksi juusto, selleri ja päärynät.
Lähde: Journal of Agricultural and Food Chemistry ja Huffington Post
Lue lisää: