Sairaudet

Tuulilasinpesuneste osoittautui tartuntalähteeksi

26.5.2014 Terve.fi

Legionellabakteeri elää luonnon vesissä ja maaperässä. Tartuntojen on kuvattu levinneen suihkuissa, porealtaissa, kukkanäyttelyissä ja asvalttityömailla. Teollisuuden jäähdytystornien kautta legionellan on todettu aiheuttaneen tartuntoja pitkienkin matkojen päässä. Jokin aika sitten pidetyssä Amerikan mikrobiologiyhdistyksen vuosikokouksessa raportoitiin legionellabakteerin levinneen autojen ikkunanpesunesteiden välityksellä.

Arizonan yliopiston tutkijat kiinnostuivat asiasta, kun useiden legionelloositapausten yhdistävänä tekijänä oli autolla ajaminen. Tutkijat havaitsivat, että legionallabakteeri pystyy lisääntymään autojen ikkunanpesunesteissä ja säilyy niissä jopa 14 kuukautta. Toisessa tutkimuksessa he osoittivat, että legionallabakteeria löytyy 75 %:ssa amerikkalaisten koulubussien tuulilasinpesunesteistä.

Pesuneste leviää suuttimesta tuulilasiin pieninä pisaroina. Auton sisäpuolella tuulilasia pidetään huurusta vapaana puhaltamalla tuulettimella ilmaa. Tämä ilma tulee yleensä tuulilasin edessä olevien ilmanottoaukkojen kautta. Jos autossa tuloilma kulkee suodattimien läpi, riski bakteerien leviämiselle on pienempi.

Onneksi legionella on tyypillisesti lämpimämpien vesien ja maiden bakteeri, mutta sitä torjutaan aktiivisesti Suomessakin. Hyvä esimerkki on talousveden kuuman veden lämpötila. Sen pitää olla riittävän korkea, jotta legionella ei lisääntyisi putkistoissa. Autoilija voi välttää bakteeriaerosolien muodostumista käyttämällä tuulilasin pesunesteissä puhdasta vesijohtovettä ja puhdistamalla, jos mahdollista, aika ajoin tuulilasin pesunestesäiliön.

Lue lisää:

Kuumeeton keuhkokuume

Hanavesi laadukkaampaa kuin pakatut vedet

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi